ANP

Mensen die een psychische aandoening hebben en een euthanasieverzoek doen, moeten steeds langer wachten op een beoordeling. Sinds december vorig jaar is de wachttijd bij het Expertisecentrum Euthanasie verdubbeld naar twee jaar, meldt Trouw.

Het centrum heeft net als negen maanden geleden zeven psychiaters in dienst, terwijl er meer nodig zijn. Het lukt het centrum niet om extra werknemers te werven, terwijl het aantal hulpvragen maar blijft toenemen. Vorig jaar waren er 3122 hulpvragen, 22 procent meer dan in 2018.

Een snelle start van de procedure is essentieel. Ook omdat bijna een kwart van de patiënten tijdens de gesprekken die volgen besluit om de euthanasie niet door te zetten.

Een van hen is Mirte Sonntag. Zij had een doodswens, maar zag uiteindelijk af van euthanasie:

Dankzij hulp uiteindelijk geen euthanasie: 'Er kwam ruimte om weer te leven'

Het verder oplopen van de wachttijd heeft slechts deels te maken met de coronacrisis, zegt Paulan Stärcke van het Expertisecentrum. Die heeft volgens haar maximaal twee maanden vertraging veroorzaakt. "Onze wachtlijst is vooral een signaal dat in de reguliere ggz nog steeds niet vaak serieus gehoor wordt gegeven aan een euthanasieverzoek. Er wordt te vaak naar ons doorverwezen."

Het Expertisecentrum, voorheen de Levenseindekliniek, verleende vorig jaar meer dan zestig keer euthanasie aan psychiatrisch patiënten. Artsen die niet aan het centrum zijn verbonden, deden dat maar zes keer. Stärcke wil dat meer psychiaters zelf euthanasie verlenen, omdat zij de patiënt het beste kennen.

STER reclame