NOS Nieuws

'Opgepakte Piet S. is een vrij onbekend kopstuk van de misdaadwereld'

Met zo'n 750 agenten verricht de politie vandaag op grote schaal invallen en arrestaties in Nederland. Het doelwit is volgens de politie een criminele organisatie die handelt in synthetische drugs. De hoofdprijs is volgens misdaadverslaggever Mick van Wely de arrestatie van Piet S.

"S. is al veertig jaar actief in het drugsmilieu, tot op het hoogste niveau en met contacten wereldwijd", zegt de Telegraaf-journalist. Hij plaatst de Haagse zestiger in de top-5 van de grootste criminelen van Nederland.

Van Wely omschrijft S. als iemand die stil opereert vanuit de schaduw "en niet de grote cowboy uithangt". Daardoor is hij minder bekend bij het grote publiek dan andere nationale kopstukken.

De politie kan bevestigen noch ontkennen dat S. een van de achttien gearresteerde mensen is. Hetzelfde geldt voor de advocaat die S. volgens De Telegraaf vertegenwoordigt. Maar de misdaadjournalist zegt dat de advocaat het tegen hem wel heeft bevestigd, evenals meerdere anonieme bronnen.

Tientallen auto's in beslag genomen

De omvang van de politie-actie wijst erop dat het gaat om zeer grote spelers. Want het was een internationale operatie waar in totaal duizend agenten bij betrokken waren met 62 invallen verspreid over vijf landen. Tientallen auto's zijn in beslag genomen.

Ook is op enkele panden beslag gelegd, waar drugs, wapens en contant geld werden gevonden. De verdachten worden beschuldigd van drugshandel, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. De arrestatiereeks was de voorlopige climax van een vier jaar durend onderzoek.

Bekijk hier beelden van de invallen:

Invallen en arrestaties bij internationale actie tegen drugsnetwerk

S. is in zijn leven gelinkt aan talloze drugsbaronnen en criminele organisaties. Van Klaas 'de Dominee' Bruinsma in Nederland tot het beruchte Calikartel in Colombia, dat concurreerde met de bende van Pablo Escobar. Maar S. is nooit veroordeeld voor grootschalige drugshandel of liquidaties, waar hij ook mee in verband is gebracht.

Misdaadjournalist Van Wely: "Hij ontsprong vaak de dans of kreeg een lage straf. Nu moet blijken of er voldoende bewijs is om hem dit keer wel voor langere tijd veroordeeld te krijgen. Ik ben bij S. sceptisch of dat lukt."

Tonnen hasj

In het verleden heeft justitie dat wel geregeld geprobeerd. De geboren en getogen Voorburger duikt voor het eerst op in krantenartikelen uit de jaren 80. "Een der machtigste misdaadsyndicaten van de Randstad", noemt een officier van justitie in 1991 de bende waar S. samen met Marco E. leiding aan zou hebben gegeven.

De organisatie zou vele miljoenen hebben verdiend met de grootschalige handel in hasj. De dan 35-jarige S. krijgt uiteindelijk tien jaar cel opgelegd en 100.000 gulden boete. Ook krijgt hij volgens tijdschrift Panorama een navordering van de Belastingdienst opgelegd van 30 miljoen gulden.

Hij is niet iemand die naar Amsterdam gaat en in chique tenten met geld smijt.

Mick van Wely, De Telegraaf

In 1996 komt de Dikke, een verwijzing naar het indrukwekkende postuur van S., weer vrij. "Daarna ging S. de xtc-handel in; daarvoor werd hij veroordeeld tot een lage straf", zegt Van Wely. De crimineel zou zich vervolgens hebben gericht op de internationale markt voor cocaïne.

Begin 2013 wordt hij samen met zijn dan 36-jarige zoon gearresteerd voor betrokkenheid bij de overval op een drugstransport in België. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat S. de opdrachtgever was voor de roofoverval, waarbij met kalasjnikovs op een rijdende vrachtwagen werd geschoten. Uiteindelijk wordt de Dikke alleen veroordeeld voor wapenbezit en voorbereidende handelingen, want bij een huiszoeking waren vuurwapens gevonden.

Misdaadjournalist Van Wely noemt het opvallend dat S. al decennia actief is in de onderwereld. In tegenstelling tot veel andere topcriminelen is hij niet geliquideerd. "Hij staat dan ook bekend als de stille. Niet iemand die naar Amsterdam gaat en in chique tenten met geld smijt, of bij het minste of geringste een wraakcampagne begint."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl