NOS Nieuws

15.000 slaapzakken ingezameld voor asielzoekers uit kamp Moria

Een inzamelingsactie van slaapzakken voor de mensen uit het opvangkamp Moria is een onverwacht succes. Binnen een paar dagen was het beoogde aantal van 15.000 slaapzakken gehaald.

Een week na de verwoestende brand bivakkeren duizenden migranten in tenten langs de weg. "Mijn team is op Lesbos en die sturen foto's van kinderen die op straat liggen, op het cement", zegt initiatiefnemer van de inzamelactie Steffi de Pous in het NOS Radio 1 Journaal. "Die foto's kwamen zo hard binnen."

Het was voor haar aanleiding om een nieuwe inzamelingsactie te organiseren. Eerder had ze met haar stichting Because We Carry al rugzakken en babydragers ingezameld, maar nu de temperaturen zakken, zijn er slaapzakken nodig. "Je kunt 'm omslaan bij gure wind, het is lekker zacht om je kind op te verschonen, maar vooral extreem nodig in de nacht", klonk het in de oproep.

En die kreeg gehoor. Na 24 uur was het eindstreven van 15.000 slaapzakken al bijna bereikt. "De bereidheid om te helpen is ongelofelijk groot. Ik was onwijs blij en geraakt", zegt De Pous.

Het NOS Jeugdjournaal ging op bezoek bij de 11-jarige inzamelaar Evelijn:

Evelijn verzamelt honderden slaapzakken voor vluchtelingen

Inmiddels heeft de organisatie genoeg slaapzakken en worden er niet meer ingezameld. De 15.000 gaan binnenkort in drie vliegtuigen van verschillende vrijwillig meewerkende luchtvaartmaatschappijen samen met vrijwilligers naar Lesbos.

Anne Vermeulen was twee maanden geleden nog op Lesbos. "Plekken waar we waren, zijn nu gewoon compleet afgebrand. Afschuwelijk om te zien":

'Je krijgt zoveel liefde van mensen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl