Het afgebrande kamp Moria
NOS NieuwsAangepast

Aanhoudingen voor brandstichting kamp Moria op Lesbos

De Griekse politie heeft vijf mensen opgepakt op verdenking van brandstichting in vluchtelingenkamp Moria op het eiland Lesbos. Naar een andere persoon wordt nog gezocht, zei minister Chrisochoidis van Burgerveiligheid. Volgens Griekse media gaat het om vijf Afghaanse mannen, van wie twee alleenstaande minderjarigen. Een van deze twee zou op het Griekse vasteland zijn aangehouden. Hij is een van de 400 jongeren die na de brand naar het vasteland zijn overgebracht.

De verdachten zouden zijn herkend van beelden van bewakingscamera's en uit getuigenverklaringen.

In Moria brak vorige week verschillende keren brand uit, waardoor het grootste deel van het kamp werd verwoest. Griekenland zei al eerder dat het migranten verdacht van brandstichting. Die zouden het hebben gedaan uit protest tegen een coronateststraat, nadat verschillende bewoners positief waren getest en het hele kamp voor quarantaine werd afgesloten.

Ruim 12.000 mensen raakten hun onderdak kwijt. Op Lesbos is een tijdelijk noodkamp gebouwd met plaats voor 5000 mensen. Tot nu toe hebben slechts 1000 mensen zich aan de poort gemeld. Griekenland zegt dat de rest zo nodig met geweld naar het nieuwe kamp wordt gestuurd, als het niet lukt met praten.

EU-hulp

Veel migranten willen niet naar het kamp omdat ze vrezen dat ze er dan weer opgesloten zitten en hun kansen op asiel afnemen. Ze bivakkeren al bijna een week op een weg niet ver van het kamp. Griekenland zegt dat ze zeker niet in aanmerking komen voor asiel in andere EU-landen als ze niet eerst naar het opvangkamp gaan.

Griekenland heeft de Europese Unie om hulp gevraagd bij het opzetten en leiden van de nieuwe opvangkampen. Dat deed premier Mitsotakis in Athene in een gesprek met voorzitter Michel van de Europese Raad. Hij drong aan op het delen van de verantwoordelijkheid voor de opvang. Michel bezoekt Lesbos waarschijnlijk vanavond.

Duitsland heeft aangeboden 1500 migranten op te nemen. Het gaat om alleenstaande minderjarigen en mensen die al asiel hebben gekregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl