Het Griekse leger bouwde in recordtempo een nieuw tentenkamp nadat het vluchtelingenkamp in vlammen opging
NOS NieuwsAangepast

Eerste 800 mensen betrekken nieuw tentenkamp op Lesbos

Vier dagen na de verwoestende brand in migrantenkamp Moria betrekken de eerste 800 mensen het nieuwe tentenkamp. Het tijdelijke kamp werd door het Griekse leger neergezet om onderdak te bieden aan de dakloos geraakte migranten.

In het kamp is nu plek voor 5000 mensen, nog niet genoeg voor de ruim 12.000 mensen die nu op straat in Lesbos leven. Het kamp wordt daarom nog verder uitgebreid.

Veel mensen weigeren intrek te nemen in het nieuwe, tijdelijke tentenkamp. Ze vrezen dat wanneer ze eenmaal in het kamp zitten, ze er niet meer zomaar uit mogen.

In Moria waren bewoners vanwege corona sinds maart niet meer vrij om het kamp te verlaten. Er golden strenge beperkingen, en toen het eerste coronageval enkele weken terug werd geregistreerd, ging Moria in lockdown.

Op Lesbos is het nog steeds onrustig. Veel migranten demonstreren tegen de komst van het nieuwe kamp:

Nieuw tentenkamp op Lesbos, maar onvrede blijft: 'Niemand wil hier blijven'

Om het verzet te breken, heeft de Griekse minister van Migratie aangekondigd dat mensen geen aanspraak maken op een asielprocedure als ze niet naar het nieuw opgezette kamp gaan. Daar hadden de migranten in het oude kamp Moria ook weinig uitzicht op.

Spanningen

"Er zullen alleen asielprocedures worden afgehandeld voor degenen die in het kamp zijn", zei de Griekse minister Mitarakis op de Griekse radio. De mensen die zich nu verzetten zijn volgens de minister dezelfde groep die de branden heeft aangestoken.

Sinds de branden in het kamp Moria slapen duizenden mensen al nachtenlang buiten, in portieken of langs de weg. Mensenrechtenorganisaties waarschuwen voor oplopende spanningen tussen de vluchtelingen, lokale bewoners en de politie.

Afgelopen week gebeurde dit al, toen bewoners van Lesbos met vrachtwagens de weg blokkeerden.

Lokale bewoners Lesbos blokkeren weg naar kamp Moria

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl