Tentjes van migranten op Samos, in februari AFP

De Griekse politie heeft dertien migranten aangehouden naar aanleiding van de brand gisteravond in de buurt van migrantenkamp Kyt op het eiland Samos.

Tien verdachten zijn na enige tijd weer vrijgelaten, omdat er geen aanwijzingen zijn dat ze iets met de brand te maken hebben. De andere drie worden nog ondervraagd, meldt het Griekse persbureau AMNA.

De brand begon in een bosgebied niet ver van het registratiecentrum van het kamp. De opvangfaciliteit zelf is volgens de brandweer niet in gevaar geweest.

In het overvolle kamp op Samos is officieel plaats voor 650 migranten, maar er wonen er nu zo'n 4600. Het kamp zit in lockdown nadat gisteren bekend was geworden dat twee migranten positief zijn getest op het coronavirus. De vrees bestaat dat het aantal besmettingen toeneemt.

Vorige week werd op het eiland Lesbos een groot deel van kamp Moria door brand verwoest. De Griekse politie heeft daar zes mensen aangehouden op verdenking van brandstichting.

Volgens Griekse media komen de verdachten uit Afghanistan en zijn twee van hen minderjarig. De twee hoorden bij de groep van honderden jongeren die kort na de brand naar het noorden van Griekenland werd overgevlogen.

Door de brand raakten 12.000 mensen dakloos. De Griekse regering wil dat zij naar een tijdelijke opvanglocatie gaan. Bij overplaatsingen naar het Griekse vasteland of Europese landen kan de indruk ontstaan dat het loont om brand te stichten, is de gedachte.

STER reclame