Suga neemt het applaus in ontvangst na zijn verkiezing
NOS NieuwsAangepast

Suga nieuwe Japanse premier, houdt vast aan lijn Abe

De nieuwe partijleider van de Japanse regeringspartij LDP, Yoshihide Suga, wordt ook de nieuwe premier van het land. Hij volgt in beide functies Shinzo Abe op, die na bijna acht jaar terugtrad vanwege zijn gezondheid. Suga werd met 314 van de 462 stemmen gekozen door het parlement.

Zijn uitverkiezing werd al verwacht. Maandag werd Suga (71) door zijn Liberaal Democratische Partij al met overgrote meerderheid gekozen tot partijleider.

Hij was lange tijd Abes rechterhand en heeft gezegd dat hij diens programma grotendeels zal voortzetten, inclusief de zogenoemde 'Abenomics', de economische strategie van Abe. Ook wil hij doorgaan met de ingezette hervormingen, onder andere van het ambtenarenapparaat.

Zoon van aardbeienboer

Suga heeft een opvallende achtergrond voor een Japanse premier, zegt correspondent Kjeld Duits in het NOS radio 1 Journaal. "Hij is de zoon van een aardbeienboer uit het noorden van Japan en dat is opmerkelijk, want de afgelopen dertig jaar kwam vrijwel elke leider van de LDP uit een politiek gezin. Ze hadden vaders en broers die door hun netwerk en macht deuren voor hen konden openen."

De nieuwe premier is een workaholic die soms weken zijn gezin niet ziet, en hij kan doortastend en onverzettelijk zijn. "Om een voorbeeld te geven: nadat zijn dokter hem had verteld dat hij te dik was, beëindigde hij elke dag met honderd sit-ups, en binnen vier maanden raakte hij 14 kilo kwijt."

Geen grote visie

Volgens Duits is Suga een zeer conservatieve politicus, maar staat hij niet bekend als een ideoloog. "Hij lijkt geen grote visie te hebben voor Japan. Hij voelt wel heel goed aan wat mensen willen horen. Zo praat hij al jaren over het verlagen van de kosten voor mobiele telefoons, tolwegen en het abonnement dat Japanners moeten betalen voor de publieke omroep. Maar hij heeft nauwelijks ervaring als leider, dus het gaat heel interessant worden hoe hij zich ontwikkelt als premier."

Mogelijk schrijft Suga op korte termijn nieuwe verkiezingen uit, zodat hij een volledige termijn kan uitdienen als hij wint. Hij is nu aangesteld om de termijn van Abe als premier en partijleider af te maken, die tot september volgend jaar duurt.

Duits: "Voordat Abe premier werd, hadden we enkele jaren lang elk jaar een nieuwe premier. Omdat Suga alleen is aangesteld om Abes termijn af te maken, bestaat de kans dat we enige tijd terug gaan naar die situatie. Dus na bijna acht jaar van een zekere stabiliteit, breekt er nu misschien weer een periode van instabiliteit aan."

Zware taak

Suga krijgt te maken met grote dossiers, zoals corona, herstel van de economie en een snel vergrijzende bevolking. Internationaal moet Suga, die niet veel diplomatieke ervaring heeft, werken aan de relatie met China, krijgt hij te maken met de oplopende spanning tussen China en de Verenigde Staten en moet hij de banden aanhalen met de Amerikaanse president die op 3 november wordt gekozen.

Volgens Japanse media keert ongeveer de helft van de ministers uit het laatste kabinet-Abe terug in de nieuwe regering. Er zitten twee vrouwen bij. Een van de ministers die blijven, is de minister voor de Olympische Spelen. De spelen in Japan werden dit jaar vanwege corona uitgesteld en zullen er komend jaar alsnog worden gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl