Suga
NOS NieuwsAangepast

Rechterhand premier Abe maakt grote kans hem op te volgen

In Japan heeft de belangrijkste vleugel van regeringspartij Liberaal-Democratische Partij (LDP) groen licht gegeven voor kabinetssecretaris Suga als nieuwe partijleider, meldt de Japanse publieke omroep NHK. Hij maakt daarmee grote kans om premier Abe op te volgen.

Abe kondigde vrijdag aan af te treden om gezondheidsredenen. De 71-jarige Suga is sinds 2012 de belangrijkste regeringswoordvoerder en daarmee al jaren rechterhand van de conservatieve premier.

Suga moet nog wel officieel zijn kandidatuur voor het partijleiderschap aankondigen. Dat doet hij vermoedelijk morgen. Hij krijgt in elk geval concurrentie van oud-minister van Buitenlandse Zaken Kishida.

Met de zegen van de belangrijkste LDP-leden wordt Suga hoogstwaarschijnlijk dus partijleider en daarmee ook de nieuwe premier van Japan, omdat de LDP in het Japanse Lagerhuis de meerderheid heeft.

Media melden op basis van bronnen binnen de partij dat de nieuwe partijleider op 14 september wordt gekozen. Tot dat moment blijft Abe op zijn post. Zijn opvolger zal de ambtstermijn van de premier uitdienen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl