Yoshihide Suga viert zijn overwinning bij de leiderschapsverkiezing
NOS Nieuws

Suga wordt leider Japanse regeringspartij, en vrijwel zeker de nieuwe premier

De Japanse Liberaal-Democratische Partij (LDP) heeft de 71-jarige kabinetssecretaris Yoshihide Suga gekozen als opvolger van Shinzo Abe als partijleider. Daarmee wordt Suga, de belangrijkste regeringswoordvoerder en rechterhand van Abe, hoogstwaarschijnlijk ook de nieuwe premier van Japan.

Abe kondigde eind vorige maand zijn aftreden aan. Hij kampt al tientallen jaren met een chronische darmontsteking en zegt dat zijn gezondheid sinds juni achteruit gaat. "Ik wil niet dat de ziekte leidt tot verkeerde beleidskeuzes", zei hij eerder op een persconferentie.

Suga won de leiderschapsverkiezing met overmacht. Hij kreeg 377 stemmen van zijn partijgenoten. Oud-minister van Buitenlandse Zaken Kishida kreeg er 89 en voormalig minister Ishiba van Defensie 68. Woensdag kiest het Japanse Lagerhuis de nieuwe premier, wat nog slechts een formaliteit lijkt aangezien de LDP een meerderheid heeft.

Uitgemaakte zaak

Op de leiderschapsverkiezing kwam kritiek van binnen en buiten de partij. De gang van zaken wordt ondemocratisch genoemd, omdat het volgens sommigen al een uitgemaakte zaak was dat Suga het stokje van Abe zou overnemen. De nieuwe partijleider wist al snel veel mensen aan zich te binden door te beloven het beleid van Abe door te zetten.

Suga zegt dat het bestrijden van het coronavirus en het herstellen van de getroffen economie zijn topprioriteiten zijn. Hij maakt de oorspronkelijke termijn van Abe vol, tot september 2021.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl