Mohamed Salah maakt er drie voor Liverpool tegen een indrukwekkend Leeds United

Aanvallend Leeds maar net ten onder in doelpuntrijk duel met Liverpool

"We are back!", jubelde Leeds United toen promotie naar de Premier League een kleine twee maanden geleden een feit was. En dat de 'Whites' terug zijn op het hoogste niveau heeft voetbalminnend Engeland geweten ook. In een heerlijk duel werd maar net verloren op bezoek bij Liverpool: 4-3.

Leeds gooide de voorbije twee seizoenen hoge ogen in de Championship. Onder Marcelo Bielsa, of 'El Loco' zoals de veelzeggende bijnaam van de Argentijnse trainer luidt, speelde de ploeg opwindend, aanvallend voetbal, wat ertoe leidde dat de ooit zo gehate club plots door velen een warm hart toegedragen werd.

Bielsa gaat altijd uit van eigen kracht, ook al gaat Leeds United op bezoek bij de ploeg die vorig jaar met overmacht de Engelse titel voor zich opeiste. Dat verdedigen dan niet bovenaan het prioriteitenlijstje staat, komt de amusementswaarde alleen maar ten goede. Al helemaal als dit ook bij de tegenstander het geval is, zoals bij Liverpool op zaterdag.

Marcelo 'El Loco' Bielsa, de markante trainer van Leeds United

Halverwege stond het 3-2. Mohamed Salah benutte al snel een strafschop en knalde tien minuten voor rust hard raak voor de 3-2. Tussendoor scoorde ook Virgil van Dijk en brachten Jack Harrison en Patrick Bamford - na een fout van Van Dijk - Leeds op gelijke hoogte.

In de tweede helft bleven beide ploegen aanvallen, maar stond het verdedigend ook wat beter, waardoor er minder treffers vielen. Mateusz Klich - oud-speler van onder meer PEC Zwolle, FC Twente en FC Utrecht - schoot in de 66ste minuut op fraaie wijze raak voor de 3-3.

Daarna leek Leeds lang op weg naar een knap punt op Anfield, maar kort voor tijd ging de ingevallen - en debuterende - spits Rodrigo in de fout in zijn eigen zestienmetergebied door Fabinho te laten struikelen. Salah maakte wederom geen fout vanaf elf meter, maakte zijn derde van de avond en bezorgde Liverpool daarmee een zwaarbevochten zege: 4-3.

Virgil van Dijk scoort maar maakt ook een fout die de 2-2 inleidt

Bij Leeds United stond de 21-jarige verdediger Pascal Struijk de hele wedstrijd binnen de lijnen. Ook Van Dijk en Georginio Wijnaldum maakten de negentig minuten vol, namens Liverpool.