Pascal Struijk (onder) en Jordan Stevens vieren de zege op Barnsley, waarmee de promotie al zo goed als zeker was
NOS Voetbal

Leeds United keert na zestien jaar terug naar de Premier League

Leeds United keert na zestien jaar afwezigheid terug naar de Premier League. De promotie werd een feit na een 2-1 verlies van concurrent West Bromwich Albion tegen Huddersfield Town. Leeds won gisteren al van Barnsley (1-0).

De eerste twee ploegen van de Championship promoveren naar de Premier League. Ook de titel is binnen handbereik voor Leeds. Alleen Brentford, dat derde staat op zes punten met nog twee wedstrijden te gaan, zou in theorie nog kampioen kunnen worden.

West Bromwich Albion staat nu nog tweede, maar heeft nog maar één wedstrijd te spelen. Directe promotie staat daardoor op de tocht.

Grote naam in Engelse voetbal

Met Leeds United keert een van de grootste namen uit het Engelse voetbal terug op het hoogste niveau. Onder trainer Don Revie ontwikkelde de club zich tot een grootmacht, die met bij vlagen keihard spel in 1969 en 1974 landskampioen werd. Ook de FA Cup (1972) en de Jaarbeursstedenbeker (1968 en 1971), de voorloper van de UEFA Cup, belandden in die jaren in de prijzenkast van The Whites.

In 1974 werd Revie (die bondscoach werd van Engeland) vervangen door zijn grote rivaal Brian Clough, die zich eerder als coach van Derby County in woord en gebaar had verzet tegen het grove spel van Leeds. Clough hield het dan ook niet lang vol aan Elland Road, maar na zijn vertrek wist Leeds wel de finale van de Europa Cup I tegen Bayern München te bereiken.

Daarna ging het bergafwaarts en in 1982 volgde degradatie. De promotie in 1990 werd twee jaar later echter gevolgd door een onwaarschijnlijke landstitel.

Eric Cantona en Tony Dorigo grepen met Leeds United na de landstitel in 1992 ook het Charity Shield op Wembley

Met Eric Cantona, Gordon Strachan, Gary McAllister en Gary Speed als smaakmakers werd Leeds zo de laatste kampioen van Engeland voor de invoering van de Premier League.

Van Champions League naar League One

In het seizoen 2000/2001 speelde Leeds United nog de halve finales van de Champions League, waarin het verloor van Valencia. De club degradeerde in 2004 uit de Engelse Premier League en daalde later, mede door financiële problemen, nog verder af naar het derde niveau in Engeland. In 2010 keerde de club terug op het tweede niveau.

Leeds krabbelde langzaam maar zeker weer op en vooral onder Marcelo Bielsa, trainer sinds 2016, had de club de stijgende lijn weer te pakken. De coach, met als bijnaam El Loco, was eerder onder meer bondscoach van Argentinië en Chili en trainer bij Athletic Club en Olympique Marseille. Bielsa is voorstander van aanvallend en agressief voetbal.

Fans zochten Bielsa, nadat de promotie een feit was, op bij zijn huis. "We love you!":

De promotie naar de Premier League komt negen dagen na het overlijden van oud-wereldkampioen Jack Charlton (85), die zijn hele loopbaan voor Leeds voetbalde.

Andere clubiconen als Trevor Cherry (72) en Norman Hunter (76), die allemaal minimaal één keer kampioen van Engeland werden met Leeds, overleden allemaal recent.

Nederlanders

In totaal speelden tien Nederlanders voor Leeds United. Jimmy Floyd Hasselbaink is de Nederlander met de meeste duels voor de club. Van 1997 tot 1999 kwam hij tot 74 wedstrijden. Hij maakte daarin 35 goals.

1999: Hasselbaink in het shirt van Leeds United

Dit seizoen stonden er meerdere Nederlanders (Pascal Struijk, Jay-Roy Grot en Ouasim Bouy) onder contract bij Leeds, maar alleen Struijk maakte speelminuten. Grot werd verhuurd aan Vitesse en Bouy belandde op een zijspoor.

De Pool Mateusz Klich, oud-speler van PEC Zwolle, FC Twente en FC Utrecht, is een van de dragende spelers dit seizoen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl