Duizenden dakloos na brand kamp Moria: 'Waar kunnen we heen?'

In het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos is gisteravond voor de tweede keer in korte tijd brand uitgebroken. De mensen die er nog verbleven moesten ook vluchten. NOS-redacteur Heleen D'Haens is op het eiland en zag hoe velen van hen de nacht buiten doorbrachten, bijvoorbeeld langs de kant van de weg in de buurt van het kamp.

Ze sprak een Afghaanse jongen van wie de tent is afgebrand. Hij zei dat het moeilijk was om te kunnen slapen, omdat het waaide en koud was. "Ze waren met een groep met meerdere jonge kinderen", zegt D'Haens in het NOS Radio 1 Journaal. "Het is hier best aardig weer, maar er staat veel wind. Zonder bescherming was het daar best koud om te kunnen slapen."

Heleen D'Haens liep vanochtend door het afgebrande kamp Moria en filmde wat ze zag:

'Moria is één groot apocalyptisch kaal landschap'

Er is een vraag die haar het meest wordt gesteld door de mensen die ze spreekt: "Wanneer krijgen wij een plek mevrouw, waar kunnen we heen?" Sommigen vertelden haar dat ze vandaag het liefst door willen wandelen naar de hoofdstad. Anderen zeggen juist af te wachten tot ze een alternatief kamp krijgen toegewezen.

D'Haens beschrijft de chaos die ze ziet en de onwetendheid die heerst onder de mensen. "Hier zijn nu heel veel mensen, ik snap dat het moeilijk is om al deze mensen onder te brengen." De Griekse regering wil proberen te regelen dat de migranten niet meerdere dagen buiten moeten slapen.

Op de plek waar enkele honderden mensen de nacht doorbrachten, zijn tientallen agenten aanwezig. "Er wordt voor gezorgd dat zij niet richting de grotere steden en dorpen gaan. Een reden is dat de politie bang is dat er geweld zal uitbreken, een andere belangrijke reden is dat ze bang zijn voor een uitbraak van het coronavirus."

Onderdak in tenten, op veerboot en marineschepen

400 minderjarige en alleenreizende vluchtelingen zijn naar het vasteland overgevlogen. Gisteravond was er een vlucht en vanochtend volgde de tweede. "Zij zijn gisteren na de brand al naar hotels gebracht", zegt correspondent Conny Keessen vanuit Athene in het NOS Radio 1 Journaal. "Al die andere duizenden asielzoekers die Moria zijn ontvlucht, zullen op het eiland moeten blijven."

Voor de achterblijvers is er een plan uitgezet door de Griekse minister van Migratie. "De bedoeling is dat ze ondergebracht worden in tenten, aan boord van een veerboot en twee marineschepen", legt Keessen uit. "Dat wordt natuurlijk een enorme operatie. De regering wil bijvoorbeeld zo'n duizend kwetsbare vluchtelingen die in containers in het kamp verbleven op die veerboot huisvesten, maar zij zijn nu overal verspreid in het gebied rond kamp Moria."

Een deel van de verwoeste tenten en containerwoningen in kamp Moria

Vluchtelingenorganisatie UNHCR is samen met de gemeente en de overheid bezig accommodatie te regelen voor de mensen die dakloos zijn geworden door de brand. Gisteren kwamen er onder meer familietenten, slaapzakken en matrassen aan. Het was de bedoeling om die toen ook op te zetten in het gedeelte naast het kamp dat niet door de eerste brand was verwoest. De tweede brand heeft dat gedeelte echter grotendeels verwoest.

"We hebben 400 familietenten en er worden er nog meer gestuurd", zegt Theodoros Alexellis, woordvoerder van UNHCR. "Maar door de brand van gisteravond weten we nu niet waar we ze moeten opzetten. We zijn in overleg met de gemeente en de overheid om het groene licht voor een locatie te krijgen." Alexellis zegt dat er door de branden tussen de 10.000 en 11.000 mensen dakloos zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl