Het Great Barrier Reef voor de kust van Australië
NOS Nieuws

WNF: populaties wilde dieren verder afgenomen, herstel wel mogelijk

Tussen 1970 en 2016 zijn wereldwijd de populaties wilde dieren met 68 procent afgenomen. In het vannacht gepubliceerde Living Planet Report zegt het Wereld Natuur Fonds (WNF) dat die afname vooral komt doordat de leefgebieden van dieren verdwijnen door landbouw, ontbossing en overexploitatie zoals overbevissing. Ook illegale dierenhandel is een van de oorzaken.

De natuurbeschermingsorganisatie publiceert het Living Planet Report iedere twee jaar. Uit het rapport dat in 2018 naar buiten kwam, kwam naar voren dat de afname nog 60 procent was tussen 1970 en 2014. Meer dan 125 wetenschappers uit de hele wereld tellen de dierenpopulaties. Zij houden van allerlei dieren statistieken bij, zoals met hoeveel ze zijn en waar ze leven. Sinds 1970 wordt hier een database van bijgehouden.

De populaties daalden het sterkst in de tropische gebieden in Midden- en Zuid-Amerika: gemiddeld met bijna 94 procent. Dat is volgens het WNF een van de opvallendste resultaten. Denk aan verschillende soorten kikkers, zoals de spiny giant frog (de 'stekelige reuzenkikker'), maar ook bekendere diersoorten als de groene zeeschildpad. Ook namen de populaties van zoetwaterdieren gemiddeld met 84 procent af. Het gaat dan bijvoorbeeld om reptielen, vissen en amfibieën die in waterrijke natuurgebieden leven.

Jonge zeeschildpadden worden vrijgelaten in Indonesië

"De belangrijkste boodschap van dit rapport is dat als we niks doen, de curve omlaag dendert", zegt Kirsten Schuijt, directeur van het Wereld Natuur Fonds Nederland, in het NOS Radio 1 Journaal. "Dan hebben we over twee en over vier jaar weer dezelfde boodschap. Maar als we nu het tij keren en echt in actie komen, kunnen we die curve nog ombuigen."

Het werk dat het WNF doet om te voorkomen dat tijgers uitsterven, vindt ze zelf een mooi voorbeeld. Hoewel die aantallen al een tijd omlaag gaan, zie je nu dat ze beginnen te stijgen, zegt Schuijt. "Dat betekent dat als je de natuur voor een stuk met rust laat en ook weer herstelt, die heel veerkrachtig is. Dat is het mooie van de natuur. Je ziet het ook in Europa: de wolf komt terug en de lynx is weer gezien in de Ardennen."

Schuijt denkt dus wel dat er nog wat gedaan kan worden om het verdwijnen tegen te gaan en de natuur te herstellen. "Daar is een combinatie van natuurbescherming, verminderd en verduurzaamd energiegebruik en duurzame manier van consumeren en produceren van voedsel voor nodig. Nu gaat ongeveer een derde van al ons geproduceerde voedsel verloren of wordt weggegooid."

'Bizar dat we één derde van ons voedsel weggooien'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl