Migranten lopen door het afgebrande kamp
NOS NieuwsAangepast

Griekse premier: omstandigheden in kamp Moria geen excuus voor geweld

De Griekse premier Mitsotakis heeft hard uitgehaald naar de veroorzakers van de branden die het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos in de as hebben gelegd. Voor de televisie bekritiseerde hij de houding "van sommige migranten die naar alle waarschijnlijkheid de branden hebben veroorzaakt en vervolgens de brandweer hebben gehinderd bij zijn werk".

Mitsotakis erkende dat de omstandigheden in het kamp moeilijk zijn, en dat ze door de uitbraak van het coronavirus en de maatregelen die daarop volgden nog moeilijker zijn geworden. Maar volgens hem mag dat geen excuus zijn voor chaos en geweld.

Verder zei hij dat de duizenden migranten die door de branden dakloos zijn geworden, geen toestemming krijgen het eiland te verlaten. Alleen 400 alleenstaande kinderen zullen naar elders worden overgebracht. Voor de andere bewoners probeert de Griekse regering noodopvang te regelen.

Vanmiddag kwam al een vliegtuig met honderden tenten op Lesbos aan. Duizend kwetsbare mensen zullen voorlopig op een veerboot worden gehuisvest. Ook worden mensen op twee marineschepen ondergebracht.

Wegversperringen

Moria is het grootste migrantenkamp van Griekenland. Er is plaats voor minder dan 3000 mensen, maar waarschijnlijk verblijven er wel 13.000, van wie de meeste uit Afghanistan komen.

Vannacht brak op verschillende plekken in het kamp brand uit. Mede doordat de brandweer werd bekogeld met stenen en stokken, brandde een groot deel van het kamp af. Duizenden mensen sloegen op de vlucht, volgens de Griekse regering zijn er zo'n 3700 mensen dakloos geraakt. De politie zette wegversperringen op om te voorkomen dat ze zich over het eiland zouden verspreiden.

Dat lijkt echter maar matig te lukken. Volgens correspondent Conny Keessen is de chaos groot. "De mensen zitten overal. In olijfboomgaarden, langs de wegen, op de weg naar de hoofdstad, al worden ze daar dan tegengehouden."

Corona

De spanningen rond het vluchtelingenkamp zijn al lang groot. Deze week escaleerde het nadat er corona was vastgesteld. Een besmette Somalische man zou het virus van buiten het kamp hebben binnengebracht.

Gisteren werd bekend dat 35 migranten besmet zijn. Zij werden met hun familie geïsoleerd en een groot deel van het kamp ging in lockdown. Protesten tegen die maatregelen lijken te zijn uitgelopen op brandstichting en geweld, al wordt ook gezegd dat de branden gesticht zijn door Grieken die zich tegen de migranten zouden willen keren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl