Bewoners van Moria op de vlucht
NOS NieuwsAangepast

Grieks opvangkamp Moria grotendeels afgebrand, duizenden bewoners gevlucht

In het migrantenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos zijn vannacht meerdere branden uitgebroken. Op beelden is te zien dat grote delen van het kamp zijn uitgebrand.

Duizenden bewoners zijn gevlucht. Of er doden of gewonden zijn, is nog niet bekend.

De burgemeester van Mytilini, de grootste stad van het eiland, zegt dat er duizenden migranten op een snelweg staan, bewaakt door de politie. "Het is een heel moeilijke situatie want sommigen zullen het coronavirus hebben."

Op beelden is een enorme vlammenzee te zien:

Hevige brand in opvangkamp Lesbos: 'Alles is verwoest'

"Er woeden vaker branden in het kamp, maar deze is van een andere orde", zei hulpverlener Karin Arendsen van Stichting Bootvluchteling tegen persbureau ANP. "Enorme delen van het kamp staan in brand of zullen afbranden." Arendsen en haar medische collega's zijn uit het kamp geëvacueerd.

Quarantaine

In Moria wonen een kleine 13.000 mensen, terwijl er plaats is voor zo'n 3000. Gisteren werden er 35 coronabesmettingen geconstateerd. Vorige week werd het eerste geval gemeld, bij een Somalische man buiten het kamp, waarna de bewoners van het kamp in quarantaine gingen.

"Sinds de coronacrisis in maart begon zijn er al flinke beperkingen het kamp. En dat is nog eens extra streng geworden sinds vorige week voor het eerst een coronageval werd gemeld", zegt correspondent Conny Keessen in het NOS Radio 1 Journaal. "Daarom is het kamp in quarantaine geplaatst en dat heeft veel angst veroorzaakt en de spanning nog meer opgedreven, dus dat is misschien wel geëxplodeerd nu."

De oorzaak van de branden is nog onbekend. Volgens Keessen wordt brandstichting niet uitgesloten. "Op meerdere plaatsen in het kamp is brand uitgebroken. Ook werd de brandweer vannacht gehinderd bij het blussen."

Door de branden sliepen duizenden migranten vannacht op straat:

Migranten slapen op straat na hevige brand opvangkamp Lesbos

Na een spoedzitting van de regering is besloten om de minister van migratie en die van binnenlandse zaken naar Lesbos te sturen om de situatie ter plekke te bekijken en te bepalen welke maatregelen er moeten worden genomen. Ook zijn er politie-eenheden en ME'ers onderweg naar Lesbos.

Op deze beelden, verspreid via Twitter, is te zien hoe het kamp er vanochtend bij ligt:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl