De Oscar voor Beste Film ging dit jaar naar de Zuid-Koreaanse film Parasite ANP

Films die willen meedingen in de Oscar-categorie Beste Film, moeten vanaf 2024 aan bepaalde diversiteitscriteria voldoen. De Academy, de organisatie achter de Oscaruitreikingen, heeft de richtlijnen voor inzendingen aangescherpt.

De nieuwe regels voor de belangrijkste Oscar moeten diversiteit en inclusiviteit voor en achter de schermen aanmoedigen, op het gebied van gender, geaardheid, afkomst en handicaps. De acteurs en regisseurs die de prijs en nominaties in de wacht slepen, zouden nu namelijk nog te weinig divers zijn.

De Academy of Motion Picture Arts and Sciences heeft nu vier onderwerpen vastgesteld die zullen worden getoetst op diversiteit: de acteurs erin, de makers ervan, de promotie bij de film en het aanbod van stage- en opleidingsmogelijkheden. Inzendingen moeten aan ten minste twee van de vier criteria voldoen om in aanmerking te komen.

#oscarssowhite

De Academy ligt al tijden onder vuur. Vijf jaar geleden werd op sociale media volop gesproken over #oscarssowhite, omdat er twee jaar op rij geen mensen van kleur waren genomineerd voor de beste hoofd- of bijrol.

Afgelopen uitreiking was een populaire hashtag #oscarssomale. In de categorie Beste Regie ontbreken vrouwen al twee jaar op rij.

NOS op 3 legde eerder al uit waarom vrouwen minder vaak Oscarnominaties krijgen:

Om diversiteit te vergroten, werden in 2016 drie nieuwe bestuursleden aangesteld met een niet-witte of niet-Amerikaanse achtergrond. En ook bij het benoemen van 'gewone' leden doet de Academy zijn best om meer rekening te houden met diversiteit. Bijna de helft van de nieuwe leden is vrouw en een op de drie is niet wit. Ongeveer de helft van de nieuwe leden komt niet uit de VS.

Parasite

Dit jaar schreef de Zuid-Koreaanse film Parasite filmgeschiedenis bij de Oscars. De tragikomedie won als eerste niet-Engelstalige film Beste Film.

De nieuwe standaarden zullen de langdurende, essentiële verandering in de filmindustrie versnellen, stellen de twee hoogste bestuurders van de Academy.

STER reclame