De Oscargenomineerden van 2015
NOS Nieuws

Organisatie Oscars past regels aan voor meer diversiteit

The Academy, de organisatie achter de Oscar-uitreiking, heeft de regels voor nominaties voor de filmprijzen aangepast. Het bestuur van de organisatie wil op die manier zorgen voor meer diversiteit in het bestuur en de jury.

De afgelopen tijd lag The Academy of Motion Picture Arts and Sciences zwaar onder vuur. Een groot aantal zwarte acteurs en regisseurs boycot de Oscar-uitreiking, omdat er in de belangrijke categorieën geen enkele Afro-Amerikaan genomineerd is. Zij betichtten The Academy van racisme en uitten kritiek op het kiessysteem.

Het bestuur van The Academy zegt dat het aantal vrouwen en niet-blanke leden in 2020 moet zijn verdubbeld. "We hopen dat het lidmaatschap sterk zal veranderen door de maatregelen", zegt de directeur van de organisatie, Cheryl Boone.

Filmwereld

Voor iedere Oscar-uitreiking worden de nominaties bepaald door bijna 6000 Academy-leden met stemrecht. Onder de leden zijn mensen uit alle branches in de filmwereld, het grootste deel is acteur. The Academy nodigt ieder jaar nieuwe leden uit, meestal beroemde acteurs of filmmakers.

De genomineerden voor de categorie Beste Acteur

Volgens de nieuwe regels verliezen nieuwe leden na tien jaar hun stemrecht als ze niet meer actief zijn in de filmwereld. Leden van wie het lidmaatschap drie keer is verlengd, blijven levenslang lid. Ook Oscar-genomineerden blijven levenslang lid.

Daarnaast stelt The Academy per direct nieuwe bestuursleden aan, die voor meer diversiteit moeten zorgen.

Rampling

De Britse actrice Charlotte Rampling zei vanmiddag dat zij de afmeldingen van zwarte acteurs en regisseurs voor de uitreikingen van de Oscars racistisch vond. In een radio-interview zei Rampling, die zelf is genomineerd voor haar rol in de film 45 Years, dat blanken op deze manier worden benadeeld.

In het gesprek op de Franse radiozender Europe 1 werd Rampling gevraagd of het terecht was dat de Afro-Amerikaanse regisseur Spike Lee de Oscar-uitreikingen had afgezegd. De actrice zei dat ze het niet eens was met het standpunt van Lee. "Misschien zijn er niet meer zwarte acteurs genomineerd, omdat ze dat niet hebben verdiend."

De Oscars worden uitgereikt op 28 februari.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl