Na #oscarssowhite nu ook #oscarssomale: waar zijn de vrouwelijke regisseurs?

  • Raquel Schilder

  • Raquel Schilder

De uitreiking van de Oscars, 's werelds bekendste filmprijzen, staat weer voor de deur. Een aantal dingen staat al vast: de rode loper staat vol met beroemdheden in mooie jurken, winnaars nemen hun prijs in ontvangst met emotionele bedankspeeches en... er winnen meer mannen dan vrouwen.

Dat laatste leidt tot kritiek. En ook dat is al een aantal jaar vaste prik bij de Oscars. Vijf jaar geleden stonden de prijzen in het teken van #oscarssowhite, omdat er twee jaar op rij geen mensen van kleur waren genomineerd voor de beste hoofd- of bijrol. Maar dit jaar wordt vooral gesproken over #oscarssomale. In de categorie Beste Regie ontbreken vrouwen namelijk al twee jaar op rij.

Actrice en tv-maker Issa Rae is een van de mensen die bedenkingen heeft bij de nominaties. Dit jaar presenteerde zij de Oscarnominatie-bekendmaking. Na het opnoemen van de Beste Regie-categorie zei ze: "Congratulations to those men". De ondertoon van haar opmerking bleef bij velen niet onopgemerkt.

En zij was niet de enige teleurgestelde bekende vrouw. In een interview met het Amerikaanse blad Variety zei Hillary Clinton: "Ik vind het echt jammer, want er zijn dit jaar zo veel noemenswaardige films gemaakt door vrouwelijke regisseurs."

Maar hoe komt het dan dat vrouwen minder vaak Oscarnominaties krijgen? NOS op 3 legt het je uit:

Deel artikel: