ANP

Een 39-jarige man die begin dit jaar brand stichtte in het gebouw van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) in Rijswijk is veroordeeld tot tbs met dwangverpleging.

Ahmad B. was negen keer gezakt voor zijn rijexamen en wilde aandacht vragen voor zijn situatie. In Syrië, vanwaar hij naar Nederland vluchtte, had hij zijn rijbewijs al gehaald.

Het Openbaar Ministerie (OM) had drie jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. De rechter oordeelde echter dat B. zo snel mogelijk moet worden behandeld. Daarom krijgt hij geen gevangenisstraf.

Emmer met benzine

Een getuige zag B. begin januari binnenlopen in het CBR-gebouw in Rijswijk. Hij had een tas en een emmer gevuld met benzine bij zich. De Hagenaar gooide de tas op de grond en stak de benzine die eruit liep aan. De inhoud van emmer gooide hij op de vlammen.

De brand veroorzaakte veel materiële schade en het pand kon daardoor zes maanden niet worden gebruikt, met alle gevolgen van dien voor medewerkers en examenkandidaten. "Daarbij komt dat de brand en de rookontwikkeling ernstige of zelfs fatale gevolgen had kunnen hebben voor de aanwezigen in het pand", zei de rechter op de zitting.

Psychische problemen

Volgens deskundigen heeft B. ernstige psychische problemen. Daardoor denkt hij dat hij door iedereen wordt benadeeld, ditmaal door het CBR. De kans dat hij in herhaling vervalt is groot. Daarom wil de rechter dat de verdachte intensief wordt behandeld.

Het is niet bekend hoe lang de behandeling van de man gaat duren, schrijft Omroep West.

STER reclame