In samenwerking met
Omroep West
NOS NieuwsAangepast

Drie jaar cel en tbs geëist tegen brandstichter CBR-examencentrum Rijswijk

Het Openbaar Ministerie heeft drie jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 39-jarige man die wordt verdacht van brandstichting in het examencentrum van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) in Rijswijk.

Volgens het OM liep Hagenaar Ahmad B., die gevlucht is uit Syrië, begin dit jaar het pand binnen en stak met benzine kasten en wanden in brand. "Het was niet zijn bedoeling om het pand af te laten branden", zei de verdachte in de rechtbank. "Sorry, ik was die dag mezelf niet."

B. was gefrustreerd omdat hij al acht of negen keer was gezakt voor zijn rijbewijs. Zijn daad was een schreeuw om aandacht en hij wilde uitleg, verklaarde B. in de rechtbank.

Obsessie

Volgens de officier van justitie heeft B. een obsessie met zijn rijbewijs en beet hij zich vast in zijn wens om chauffeur te worden, schrijft Omroep West. Hij heeft er inmiddels 7000 euro aan uitgegeven. "Verdachte is boos, heel boos", zei de officier.

Deskundigen menen dat de Syriër lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis, waarbij hij denkt dat hij door iedereen wordt benadeeld. Daarom zou hij in aanmerking komen voor tbs.

B. vroeg de rechter er rekening mee te houden met wat hij had meegemaakt. Volgens de verdachte is hij mishandeld door zijn vader, broers en leraren.

Het vuur richtte zoveel schade aan dat duizenden theorie- en praktijkexamens niet konden doorgaan of moesten worden verplaatst en op een tijdelijke locatie worden afgenomen. Sinds vorige maand neemt het CBR weer examens af in Rijswijk.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Advertentie via Ster.nl