Piet Hölskens en Hans Martens TROS Vermist

De zoekactie in waterplas De Brink in Liessel naar twee mannen die al 46 jaar worden vermist heeft nog geen resultaat opgeleverd. Dat laat de politie weten.

De politie in Noord-Brabant begon vandaag met een zoektocht naar de twee mannen. De lichamen van de vrienden Piet Hölskens en Hans Martens zitten mogelijk in een auto onder het zand op de bodem van waterplas De Brink in Liessel. Voor de zoekactie is vier dagen uitgetrokken.

De 21-jarige Martens en 22-jarige Hölskens stapten in maart 1974 om 03.00 uur 's nachts in de auto nadat ze in een kroeg in Deurne waren geweest. Ze zijn daarna nooit meer gezien. De auto waarin ze zaten, is ook niet teruggevonden.

Een gespecialiseerd bedrijf is vanmorgen op twee plekken in het meer begonnen met zoeken. Na eerdere zoektochten naar de vrienden in het water bleek dat er op die plekken een metalen voorwerp ligt. Of dat de auto van de vrienden is, moet blijken.

Jan Hölskens, de broer van Piet, gaat zo nu en dan naar de waterplas in Liessel, zei hij gisteravond toen hij daar ook weer was. "De laatste maanden ga ik er vaak heen. Vanwege mijn broer."

Zes jaar geleden kreeg de familie van de politie nieuwe informatie: de twee vrienden zouden mogelijk zijn vermoord vanwege een geheime relatie die Martens had met een getrouwde vrouw. Hij zou als vergelding naar een verlaten plek zijn gelokt, waar hij is vermoord. Hölskens zou ook zijn omgebracht, omdat hij er getuige van was.

"Toen wij dat hoorden, is de zoektocht begonnen. Alles werd opzijgezet en we waren alleen nog maar bezig met zoeken. Informatie inwinnen, mensen spreken. Het is een puzzel", zegt Jan Hölskens. Als er inderdaad een misdrijf is gepleegd, dan kan er niemand meer veroordeeld worden, omdat de zaak is verjaard.

Ik heb een goed gevoel bij deze zoektocht. Een gevoel dat de zaak misschien wel opgelost wordt.

Jan Hölskens

Hölskens hoopt dat er duidelijkheid komt na decennia van onzekerheid. "Het gaat niet uit je hoofd. Afsluiten kan niet, want het is een moord en de dader gaat vrijuit, maar het zou wel opluchting geven als ze worden gevonden", zegt hij. "Ik heb een goed gevoel bij deze zoektocht. Een gevoel dat de zaak misschien wel opgelost wordt."

De twee mannen zaten op de nacht dat ze verdwenen in een rode Fiat 850 Coupé. Als de auto niet wordt gevonden, stopt het onderwateronderzoek. "Dan hebben we geen aanknopingspunten meer voor verder onderzoek", zegt een politiewoordvoerder tegen Omroep Brabant. "We zouden dan weer echt afhankelijk zijn van eventuele nieuwe informatie."

De zoektocht duurt een paar dagen. "Eerst moet de situatie onder water stabiel worden gemaakt, Dan wordt de bovenste zandlaag weggegraven tot de bovenkant van het object in het water vrij komt te liggen", zegt de politiewoordvoerder. "En vervolgens kan door duikers en met camera's beoordeeld worden of het gaat om de auto van de vrienden."

STER reclame