ANP

44 jaar zijn ze al vermist: Hans Martens en Piet Hölskens. Vrienden, allebei stratenmaker, Piet was 22, Hans een jaar jonger. Vandaag is de politie in een plas in Liessel een zoektocht begonnen naar de mannen en de auto waar ze in zaten.

Jan Hölskens is de broer van Piet. Hij was de jongste, vertelt Jan. "Net van school af. Gewoon een jongen die in een orkestje zat als drummer en nog bij mijn ouders woonde. Hij was stratenmaker, hij had het goed."

De families van Piet Hölskens en Hans Martens zitten al 44 jaar met één prangende vraag: wat is er met de twee jonge vrienden gebeurd?

'Piet bleef nooit weg, dus er moet iets gebeurd zijn'

Jan is de laatste van de familie die hem heeft gezien, in maart 1974 bij een avondje stappen in het Deurnese café ZanziBar. "Piet zei bij binnenkomst: ik geef geen rondje want jullie zijn met te veel man. Tien minuten later ging hij weg. Als ik terugkom heb ik meer geld dan jij, zei hij toen. Maar Piet is nooit meer teruggekomen."

Die opmerking over dat geld, doet Jan vermoeden dat er iets naars is voorgevallen. "Hij is in de val gelokt. Ze hebben hem gewoon met Hans samen in de val gelokt." Het verhaal gaat dat Hans een geheime relatie had met de vrouw van een collega. "Hans was de man die gezocht werd, zogezegd. En omdat Piet er ook bij was, heeft hij die erbij genomen."

De twee verdwenen samen met de auto van Piet, een rode Fiat 850. "Kenteken 15-82 Johan Ferdinand." Jan lepelt het zo op. "Die auto had 'ie pas van mijn ouders gekregen. Hij had liever een grotere gehad, weet ik nog."

Piet Hölskens en Hans Martens TROS Vermist

Buiten op de parkeerplaats van het café stonden ze nog even te praten voordat de twee wegreden in de rode Fiat. "Mijn vrouw en ik gingen naar huis en zij gingen naar noord, oost, zuid, west? Er zijn zoveel geruchten, maar de waarheid is er nog niet."

In eerste instantie maakte Jan zich niet veel zorgen. "Hij komt wel." Maar hij kwam niet, en Piet bleef eigenlijk nooit lang weg. "Dus dan moet er iets gebeurd zijn. Je gaat zoeken, maar je weet niet waar je het zoeken moet."

Vooral voor zijn moeder was het zwaar, vertelt Jan. "Die had geen rust meer om op een stoel te blijven zitten bij visite. Na vijf minuten wilde ze dan weer naar huis, voor het geval Piet weer terugkwam. Ja, het heeft haar erg aangegrepen."

Als het nummerbord gevonden wordt, zegt dat al heel veel.

Jan Hölskens

Pas in 2012 kwam er nieuwe informatie over Piet. Toen vertelde iemand aan de politie dat Piet en Hans zijn vermoord, al direct in de nacht van de verdwijning. "Dat was iemand die wroeging had gekregen."

Naar aanleiding van die getuige wordt er nu dus gezocht in de plas, een paar kilometer van Deurne. "Het is een plek waar je iets kunt verstoppen. Het was toen nog kleiner dan nu", vertelt Jan. Hij realiseert zich dat de kans op succes klein is. "Wij weten ook wel dat er niet veel meer van over is. Als het nummerbord gevonden wordt, zegt dat al heel veel."

Het zou de familie opluchten als er iets wordt gevonden. "Kijk, mijn zoon is overleden door een ongeluk. Dat hebben wij een plek gegeven. En het doet mij pijn dat mijn ouders dat nooit hebben gekund."

STER reclame