Piet Hölskens en Hans Martens
NOS NieuwsAangepast

Ultieme zoekpoging naar Brabantse vrienden die al 46 jaar vermist zijn

De politie in Noord-Brabant gaat komende week een ultieme poging doen om twee mannen die al 46 jaar worden vermist terug te vinden. De bevriende stratenmakers Piet Hölskens en Hans Martens liggen mogelijk in een auto begraven onder het zand op de bodem van waterplas De Brink in Liessel. Een gespecialiseerd bedrijf gaat op twee specifieke plekken zoeken in het meer. De zoektocht start dinsdag en gaat maximaal vier dagen duren.

De 21-jarige Martens en 22-jarige Hölskens stapten op 16 maart 1974 om 03.00 uur 's nachts in een rode Fiat 850 Coupé na een bezoek aan een kroeg in Deurne. Ze werden daarna nooit meer gezien en de auto werd ook nooit gevonden.

'Geheime relatie'

Zes jaar geleden kreeg de familie van de politie nieuwe informatie: de twee vrienden zouden zijn vermoord vanwege een geheime relatie die Martens had met een getrouwde vrouw, zo meldt NRC. Hij zou als vergelding naar een verlaten plek zijn gelokt, waar hij is vermoord. Hölskens zou ook zijn omgebracht, omdat hij er getuige van was.

Als er inderdaad een misdrijf is gepleegd, dan kan er niemand meer veroordeeld worden, omdat de zaak is verjaard.

Twee jaar geleden vertelden familieleden van de twee vermiste vrienden dat ze snakken naar opheldering:

'Piet bleef nooit weg, dus er moet iets gebeurd zijn'

Twee jaar geleden startte de politie al een onderzoek op het meer in Liessel. Uit metingen met speciale apparatuur blijkt nu dat er twee plekken zijn waarvan vaststaat dat er een metalen voorwerp onder het zand ligt. Of dat ook de auto betreft waar de vrienden in reden toen ze verdwenen, moet nu duidelijk worden.

"Daar gaan we na het weekend met duikers het zand wegzuigen om de bovenkant van deze objecten bloot te leggen", zegt Kirsten van Eijden, coördinator vermiste personen bij de politie Oost-Brabant tegen NRC. "Het is erg spannend."

De nieuwe zoektocht stond eigenlijk gepland voor het voorjaar, maar door de coronamaatregelen kon dat niet doorgaan. "We zijn blij dat we nu alsnog op zoek kunnen naar antwoorden op vragen van de familie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl