Maria Kolesnikova spreekt op een protest op 17 augustus EPA

De Wit-Russische oppositieleider Maria Kolesnikova zit vast bij de grens tussen Wit-Rusland en Oekraïne. De douane meldde eerder nog dat ze het land had verlaten en in Oekraïne was aangekomen.

Het Wit-Russische regime zou Kolesnikova, Anton Rodnenkov en Ivan Kravtsov het land uit willen zetten. Zij zijn lid van de Coördinatieraad, waarin de oppositie tegen president Loekasjenko is verenigd. Rodnenkov en Kravtsov zijn inmiddels in Oekraïne.

Kolesnikova weigerde Wit-Rusland te verlaten bij de grens. Het Russische persbureau Interfax meldt dat ze haar paspoort verscheurd heeft, waardoor ze Oekraïne niet in kan. Daarop is ze door de Wit-Russische grenspolitie gearresteerd.

President Loekasjenko zegt in een interview met Russische staatsmedia dat Kolesnikova probeerde te ontsnappen, en dat ze terecht is gearresteerd. Hij stelt dat Kravtsov en Rodnenko haar bij de grens uit de auto gegooid hebben.

In datzelfde interview deed Loekasjenko nog een opmerkelijke uitspraak:

Gisteren leek het erop dat Kolesnikova in Minsk was ontvoerd door gemaskerde mannen en meegenomen in een busje. Sindsdien was niets van haar vernomen. Haar familie deed aangifte van vermissing. Ook Rodnenkov en Kravtsov werden toen vermist.

STER reclame