1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Reuters
NOS NieuwsAangepast

Weer tienduizenden Wit-Russen de straat op en massale arrestaties

In Wit-Rusland zijn opnieuw tienduizenden mensen de straat opgegaan om te demonstreren tegen president Loekasjenko. De protesten waren in alle grote steden in het land. In de hoofdstad Minsk waren volgens de Wit-Russische mensenrechtenorganisatie Viasna meer dan 100.000 mensen op de been.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat er ruim honderd arrestaties zijn verricht. Volgens Viasna zijn er in Minsk alleen al zeker 194 mensen aangehouden. Ook in Grodno, Brest en Vitebsk zijn demonstranten opgepakt.

Na een vreedzaam begin van de demonstraties greep de politie later op de dag toch hard in:

Arrestaties en politiegeweld in Minsk

Bij het presidentieel paleis van Loekasjenko in Minsk probeerde de oproerpolitie de demonstranten uiteen te drijven. Het werkpaleis van de president was omheind met prikkeldraad.

Op beelden die circuleren op sociale media valt te zien dat demonstranten worden verjaagd met pepperspray. In Telegramgroepen werd opgeroepen om de politie bij het paleis te omsingelen.

Veel agenten droegen bivakmutsen of helmen en hadden geen insignes op hun pakken. In enkele gevallen hebben demonstranten geprobeerd de gezichtsbedekking van de agenten af te trekken.

Zondag is het wekelijkse hoogtepunt van de protesten tegen 'de laatste dictator van Europa', zoals de 66-jarige Loekasjenko ook wel wordt genoemd.

De onrust in Wit-Rusland duurt al een maand na de presidentsverkiezingen van 9 augustus. Daarbij behaalde Loekasjenko, die het land al 26 jaar met ijzeren vuist regeert, volgens de officiële telling 80 procent van de stemmen. De oppositie stelt dat er op grote schaal is gefraudeerd. Ook de EU en de VS zijn daarvan overtuigd.

Ook in het buitenland werd vandaag gedemonstreerd tegen de verkiezingsuitslag. Zo kwamen bij de Wit-Russische ambassade in Moskou tientallen demonstranten bijeen. Op het Vredenburg in Utrecht protesteerden Nederlandse Wit-Russen vanmiddag tegen Loekasjenko.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl