Ministers Hoekstra en Wiebes
NOS Nieuws

Wekdienst 7/9: Kabinet presenteert Groeifonds • Assange weer voor de rechter

Goedemorgen! Minister Hoekstra en Wiebes presenteren vandaag hun investeringsfonds waarvoor ze miljarden gaan lenen en het Nederlands elftal voetbalt vanavond in Amsterdam tegen Italië.

Het weer: het is bijna overal droog en er komen flinke opklaringen voor. Er staat weinig wind en de middagtemperatuur ligt tussen 18 en 21 graden.

Ga je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het kabinet presenteert om 10.00 uur het Nationaal Groeifonds, waarvoor de komende vijf jaar in totaal 20 miljard euro kan worden geleend. Dat geld moet worden gebruikt voor langetermijninvesteringen, zoals projecten in de kennisontwikkeling, infrastructuur, onderzoek en innovatie.
  • Het proces over de uitlevering van WikiLeaks-oprichter Julian Assange aan de Verenigde Staten gaat verder in Londen. De zaak lag maandenlang stil vanwege de corona-uitbraak.
  • Om 21.00 uur speelt Oranje in de Nations League tegen Italië. Die wedstrijd is live te zien bij de NOS, op NPO 3 en NOS.nl.

Wat heb je gemist?

De huren zijn het afgelopen jaar flink gestegen, zegt het CBS. Mensen betalen gemiddeld 2,9 procent meer huur dan een jaar eerder. Dat is de grootste stijging in zes jaar.

Dat de huurprijzen zoveel zijn gestegen komt vooral door de hogere inflatie. Want als die hoger wordt, dan mag de huur volgens de wet ook omhoog. Vooral in Rotterdam en Den Haag zijn huurders meer gaan betalen. Daar stegen de huren 4,1 en 3,6 procent.

In de vrije sector, waar geen regels voor gelden, stegen de huren gemiddeld met 3 procent. Maar wanneer er nieuwe bewoners kwamen, ging de prijs wel 9,5 procent omhoog.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Novak Djokovic heeft nogmaals excuses aangeboden voor het incident met de lijnrechter. Enkele uren na het incident betuigde de tennisser op Instagram zijn spijt. "Het maakt me erg verdrietig en leeg. Gelukkig voelt de lijnrechter zich goed. Het spijt mij ontzettend dat ik haar zoveel stress heb bezorgd. Onbedoeld. Maar zo fout."

De tennisser werd in de vierde ronde van de US Open gediskwalificeerd. Toen hij zijn servicegame verloor, sloeg hij uit frustratie een tennisbal weg. Die kreeg een lijnrechter tegen haar keel.

De tennisser schrok ervan en maakte meteen zijn excuses, maar de hoofdscheidsrechter kon niet anders dan hem diskwalificeren. Djokovic speelde tegen de Spanjaard Pablo Carreno. Die staat nu in de achtste finales van het grandslamtoernooi.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl