Kennedy Niles en Tessa Maria Hansman

Meer jongeren in de bijstand: 'Bijna niemand kan een baan krijgen'

  • Bas Markensteijn en Gidi Pols

    redacteuren Economie

  • Bas Markensteijn en Gidi Pols

    redacteuren Economie

Door de coronacrisis komen steeds meer jongeren in de bijstand terecht, meldde het CBS vandaag. Hun flexibele contracten in bijvoorbeeld de horeca of uitzendbranche zijn niet verlengd en omdat ze nog weinig WW-rechten hebben opgebouwd ontvangen ze die uitkering maar kort.

Maar door hun flexibiliteit vinden ze wel snel weer werk als de economie aantrekt, zeggen economen van bijvoorbeeld het CBS.

Die flexibiliteit van jongeren op de arbeidsmarkt, herkent ook Leo van Loon. Met het project Buzinezzclub begeleidt hij al tien jaar jongeren uit Rotterdam, Utrecht en Eindhoven uit de bijstand naar een baan, eigen bedrijf of opleiding. "Wij geloven in maakbaarheid", zegt Van Loon. "Zelfs als je 5-0 achterstaat, heb je het zelf in de hand of je de wedstrijd wint."

Maar niet alle jongeren vinden zomaar weer een baan als de economie over de coronacrisis heen is, vult de Eindhovense vestigingsmanager Brahim Amjahad aan. Met name de laagst geschoolde jongeren kunnen nog lang last hebben van de crisis. Niet omdat er geen banen zijn die bij hun opleidingsniveau passen, maar omdat die banen vaak naar werkzoekenden met een hoger opleidingsniveau gaan. "Ze duwen zo lagergeschoolden uit de arbeidsmarkt."

Wij spraken twee jongeren die tijdens de crisis in de bijstand terechtkwamen:

'Overal hebben ze al te veel sollicitaties binnen'

Voor coronatijd werkte Kennedy Niles (20) via een uitzendbureau op festivals. Het plan was dat hij nu zou beginnen aan een mbo-opleiding podium- en lichttechniek. "Maar door corona waren er minder opleidingsplekken." En dus moest hij opnieuw op zoek naar werk.

De Rotterdammer solliciteerde de afgelopen maanden bij supermarkten, winkels als Action en Kruitvat en allerlei magazijnen. Nergens had hij succes. "Overal hebben ze al te veel sollicitaties binnen", zegt Niles.

Hij ziet het niet alleen bij zichzelf, maar ook in zijn omgeving: "Bijna niemand kan nu een baan krijgen. Ik hoor het van mijn vrienden en van hun vrienden. Je hebt niet eens een kans, zelfs niet als je het zoeken serieus neemt."

Niles is nog steeds van plan om te gaan studeren als er plek voor hem is op de opleiding. "Maar als ik eerst een bijbaan vind, ga ik die naast school wel aanhouden", zegt Niles. "Dat moet wel. Als je nu een baan hebt, wil je hem niet kwijtraken.

'Elke ochtend dezelfde soort afwijzing in mijn mail'

Tessa Maria Hansman (25) reisde begin dit jaar naar Australië, om daar voor langere tijd te blijven. Ze had daarvoor haar master Communicatiewetenschap afgerond, en wilde in Australië nog extra vakken halen. Maar het was vooral ook 'bestemming onbekend'. De corona-uitbraak zette er een dikke streep doorheen.

"Toen ik in april vrij plotseling - na een repatriëringsvlucht - weer in Amsterdam zat, moest ik mijn toekomstplannen snel aanpassen", zegt ze nu. "Ik studeerde in juli af en solliciteer op vrij veel verschillende dingen. Ik sta voor veel open. Maar op elke vacature komen zoveel reacties, ik word niet eens op gesprek uitgenodigd. Elke dag word ik min of meer wakker met dezelfde mailtjes. Dezelfde afwijzingen."

Hansman heeft sinds vorige week recht op bijstand. Daar is ze blij mee "omdat het me wat rust geeft om verder te solliciteren". Het liefst gaat ze aan de slag in de culturele wereld. "Maar ik heb op veel plekken al werkervaring, allemaal plekken waar nu heel moeilijk werk te vinden is. Natuurlijk kan ik ook solliciteren bij als pakketbezorger, maar ik moet creatief bezig kunnen zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl