Turkse marineschepen bewaakten in juli het schip dat bij Cyprus naar olie en gas zocht AFP

Turkije gaat de komende twee weken een marineoefening houden in het zeegebied ten noordwesten van Cyprus. In een bericht aan de scheepvaart zegt Turkije dat het om schietoefeningen gaat.

De aankondiging komt op een moment dat de spanning in het gebied hoog is opgelopen. Turkije maakt aanspraak op wateren die volgens het internationale recht bij Cyprus en Griekenland horen. Turkije wil daar naar olie- en gasvelden zoeken.

President Erdogan sprak gisteren met NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg en zei hem dat Turkije vastbesloten is om zijn rechten en belangen te verdedigen. Ook zei Erdogan dat hij langs diplomatiek weg een "eerlijke" oplossing hoopt te bereiken.

EU-sancties

Cyprus en Griekenland weten zich gesteund door de EU. Buitenlandchef Josep Borrell maakte gisteren bekend dat Turkse bestuurders en ambtenaren die bij het zoeken naar gas en olie betrokken zijn, op een zwarte lijst worden geplaatst. Dat betekent dat ze niet meer welkom zijn in de EU en hun banktegoeden worden bevroren. Ook overweegt de EU Turkse schepen niet meer toe te laten in Europese havens.

Het is de vraag hoever de EU kan gaan in het opleggen van sancties. De Turkse president Erdogan heeft eerder laten zien dat hij elk moment de grenzen naar Griekenland kan openzetten, zodat vluchtelingen uit onder meer Syrië en Afghanistan naar de EU kunnen reizen.

In februari gebruikte hij dat drukmiddel om steun van het de EU af te dwingen bij het conflict in Syrië en de opvang van vluchtelingen uit dat land.

De EU-leiders bespreken de spanningen tussen Griekenland en Turkije eind september op een top in Brussel.

Een Grieks fregat tijdens de gezamenlijke oefening met onder meer Frankrijk en Italië AFP

Zowel Griekenland als Turkije is lid van de NAVO. Dat weerhield Griekenland, Italië, Frankrijk en Cyprus er niet van om afgelopen week een driedaagse militaire oefening te houden, ter afschrikking van Turkije. De oefening werd gisteren afgerond.

Diezelfde dag begonnen gezamenlijke trainingsmissies van de Griekse luchtmacht en die van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). De VAE en Turkije staan onder meer in het conflict in Libië tegenover elkaar.

STER reclame