Het paradeterrein van de academie, na de aanslag
NOS Nieuws

BBC-reconstructie van aanslag Libië brengt Arabische Emiraten in het nauw

De Britse omroep BBC heeft sterke aanwijzingen dat militairen van de Verenigde Arabische Emiraten nauw betrokken waren bij een aanval op een militaire academie in Tripoli, in januari van dit jaar. Die aanslag kostte het leven aan jonge militairen in opleiding.

De VAE heeft steeds gezegd dat er geen VAE-militairen in Libië zijn en dat het land de VN steunt die de burgeroorlog langs diplomatieke weg wil oplossen.

Op 4 januari van dit jaar deden zo'n vijftig cadetten van de academie mee aan marcheeroefeningen, toen plotseling te midden van hen iets ontplofte. 26 cadetten kwamen om, de meesten waren op slag dood.

Troepen van Haftar

Tripoli werd op dat moment belegerd door troepen van opstandelingenleider generaal Haftar, die de regering in Tripoli die door de VN wordt erkend, wil verjagen. Zijn troepen waren vanuit het oosten van Libië naar Tripoli opgerukt en belegerden de hoofdstad met steun van onder meer de VAE.

De troepen van Haftar zeiden dat zij niets met de aanval te maken hadden en dat de explosie misschien was veroorzaakt door een mortiergranaat, afgevuurd vanaf het terrein van de academie.

Chinese raket

Volgens de BBC staat onomstotelijk vast dat de explosie is veroorzaakt door een raket van Chinese makelij. Dat blijkt uit onderzoek van overblijfselen van de raket die op het oefenterrein van de academie zijn gevonden. De raket is van het type 'Blauwe Pijl 7'.

In januari 2020 was er maar één type luchtvaarttuig dat die raket kon afvuren: een drone met de naam Wing Loong 2, zegt de BBC en ook de VN.

Een Wing Loong 2 tentoongesteld bij een luchtshow in Dubai in 2017

De BBC stelt verder vast dat de Wing Loong 2 die de raket afvuurde, alleen afkomstig kon zijn van luchtmachtbasis al-Khadim. Die basis, in het oosten van Libië, was in handen van generaal Haftar.

Satelietbeelden

Op die basis waren troepen van de VAE gestationeerd, zegt de BBC. De omroep kwam tot die conclusie door satellietbeelden van de basis te bestuderen. Daarop zijn behalve Wing Loong-drones ook Black Hawk-helikopters, Air Tractor-vliegtuigen en Hawk-luchtverdedigingssystemen te zien. De VAE is de enige partij in de oorlog in Libië die over al deze wapens beschikt, zegt de BBC.

Op de beelden zijn ook een controlekamer en andere apparatuur te zien, nodig om de drones te kunnen besturen, en elf containers waarmee Wing Loongs kunnen worden vervoerd.

Uit de satellietbeelden blijkt ook dat de controlekamer, de bijbehorende apparatuur en de elf containers in de eerste week van februari van de luchtmachtbasis zijn weggehaald.

Overgebracht naar Egypte

Nog diezelfde week zijn op satellietbeelden van de Egyptische luchtmachtbasis in Siwa een Wing Loong-controlekamer, bijbehorende apparatuur en elf containers te zien.

Het lijkt erop dat de drones met alles wat erbij hoort naar Egypte zijn overgebracht. Ook vanuit Siwa kunnen ze Tripoli bereiken. Ook Egypte is een bondgenoot van Haftar.

Aanval op migrantenkamp

De BBC ontdekte verder dat op een andere Egyptische luchtmachtbasis gevechtsvliegtuigen zijn gestationeerd, in de kleuren van VAE-gevechtsvliegtuigen.

Een vliegtuig in die kleuren bombardeerde in juli vorig jaar een detentiencentrum voor migranten ten oosten van Tripoli. Tientallen migranten kwamen om. VN-gezant Bachelet sprak van een oorlogsmisdrijf.

De BBC heeft de reconstructie aan de VAE voorgelegd, maar geen antwoord gekregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl