AFP
NOS NieuwsAangepast

VN-gezant: 'Aanval op gevangenis Libië is mogelijk oorlogsmisdrijf'

VN-gezant voor de mensenrechten Michelle Bachelet noemt het bombardement op een detentiecentrum in de Libische hoofdstad Tripoli een mogelijk oorlogsmisdrijf. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en de Internationale Organisatie voor Migratie roepen in een gezamenlijke verklaring op uit te zoeken wie verantwoordelijk is voor het bombardement.

Bij de luchtaanval op het detentiecentrum voor migranten vielen zeker 44 doden. Volgens de autoriteiten zijn daarnaast zeker 130 mensen gewond geraakt. De slachtoffers zouden voornamelijk Afrikaanse migranten zijn.

Libië is het belangrijkste vertrekpunt voor migranten uit Afrika en het Midden-Oosten die met de boot de oversteek naar Europa wagen. Velen worden onderschept door de Libische kustwacht, met steun van de Europese Unie.

Duizenden worden opgevangen in detentiecentra in Libië, volgens mensenrechtenorganisaties vaak in erbarmelijke omstandigheden. VN-vluchtelingencommissaris Filippo Grandi benadrukte na de aanval dat Libië allesbehalve veilig is en dat landen moeten samenwerken om het conflict tot een einde te brengen.

Het detentiecentrum ligt in de oostelijke buitenwijk Tajoura. Correspondent Daisy Mohr sluit niet uit dat het dodental nog oploopt, omdat het volgens haar "een enorme chaos" is op het complex van het detentiecentrum.

Verder ligt het centrum in een wijk waar ook militaire instellingen van de internationaal erkende regering zijn gevestigd. "En troepen van de regering zijn al maanden in gevecht met het leger van generaal Haftar. Het is dus niet uit te sluiten dat de bom was bedoeld voor een ander doelwit."

Bloedigste incident in slag om Tripoli

Mohr zegt dat er in Tripoli volop wordt gevochten tussen de officiële regeringstroepen en het Libische Nationale Leger (LNA) van de generaal, die twee derde van het land in handen heeft. De luchtaanval is het bloedigste incident sinds het offensief van Haftar om de hoofdstad in te nemen begon, in april.

Mohr: "Haftar had verwacht dat dat heel snel zou gaan. Maar beide partijen worden door verschillende landen gesteund. De onrust zal nog wel een tijdje aanhouden, waarbij niet duidelijk is wie zal winnen."

Het LNA had maandag aangekondigd luchtaanvallen op Tripoli te zullen uitvoeren. De organisatie ontkent echter dat het verantwoordelijk is voor de luchtaanval op het detentiecentrum. Volgens het LNA zitten de strijdgroepen die samenwerken met de regering erachter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl