Duizenden mensen demonstreren tegen racisme in de Verenigde Staten
NOS NieuwsAangepast

Duizenden betogers bij anti-racismeprotest in Washington D.C.

In Washington D.C. hebben duizenden mensen de Mars op Washington herdacht. Op die historische betoging hield dominee Martin Luther King 57 jaar geleden zijn toespraak met de beroemde woorden "I have a dream".

Prominenten uit de Amerikaanse burgerrechtenbeweging spraken de menigte bij het Lincoln-monument toe, zoals dominee Al Sharpton en de zoon van King, Martin Luther King III. Het thema van de bijeenkomst is "Haal die knie van onze nek", een verwijzing naar de manier waarop een politieagent in Minneapolis George Floyd ombracht.

Ook de broer van Floyd was een van de sprekers:

Broer George Floyd emotioneel tijdens herdenking Mars op Washington

Sprekers roepen de politiek op om de politiediensten te hervormen na een zomer waarin meer mensen van kleur werden gedood of ernstig gewond raakten door toedoen van agenten. Ook eisen ze bescherming van het stemrecht bij de verkiezingen in november.

"We staan hier niet voor de show", zei Sharpton. "Een betoging die niet leidt tot wetgeving zal geen verandering teweegbrengen."

Het lijkt de grootste politieke bijeenkomst in de Amerikaanse hoofdstad sinds de uitbraak van het coronavirus. De organisatoren hebben verschillende voorzorgsmaatregelen getroffen. Zo werd van deelnemers de temperatuur opgenomen en werd hun opgedragen voldoende afstand te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl