ANP

Burgemeester Halsema wil in Amsterdam experimenteren met preventief fouilleren om het wapenbezit in de stad terug te dringen. Door het geweld van de afgelopen tijd heeft de burgemeester besloten om hiertoe over te gaan, meldt AT5.

"We gaan het middel proefsgewijs inzetten", zei de burgemeester vanmiddag in een debat met de gemeenteraad. "En dit per keer evalueren. Aanvankelijk voor een maand."

Het gaat om kleinschalige controles waarbij op een bepaalde 'hotspot' gericht, maar a-selectief kan worden gecontroleerd. Bij de fouilleeracties zullen onafhankelijke waarnemers aanwezig zijn.

Schietincidenten

De plannen waren eerder dit jaar al aangekondigd maar leken na kritiek vanuit de raad van de baan. Door de schietincidenten van de afgelopen dagen is daar verandering in gekomen. Zo vonden gisteren en eergisteren twee schietincidenten plaats in de Vechtstraat in Amsterdam-Zuid. Daarbij raakten een 23-jarige man en een 19-jarige man gewond. Beide slachtoffers zouden deel uitmaken van de rapscene. Volgens de politie is er waarschijnlijk geen verband tussen de twee incidenten.

Vanochtend werd in Amsterdam Zuidoost een appartement meerdere malen beschoten. Volgens Het Parool is het de woning van de 23-jarige rapper die dinsdag in de Vechtstraat werd neergeschoten.

Ook de dood van Bas van Wijk werd genoemd tijdens de vergadering. De 24-jarige Van Wijk werd begin augustus doodgeschoten op een strandje in een park in Amsterdam. De politie pakte een paar dagen na zijn dood vijf mensen op in verband met de schietpartij. Een van hen heeft volgens het Openbaar Ministerie bekend dat hij op Van Wijk heeft geschoten.

Het is nog niet duidelijk in welke gebieden in Amsterdam geëxperimenteerd gaat worden met preventief fouilleren. De burgemeester benadrukt dat preventief fouilleren geen wondermiddel is en het geweld hierdoor niet zomaar zal stoppen.

'Rellen in de stad voorkomen'

Volgens de burgemeester is in Amsterdam de afgelopen tijd tot twee keer toe voorkomen dat jongeren in de stad gingen rellen. In Den Haag en Utrecht kwam het deze maand meerdere keren tot geweld tussen relschoppers en de politie. Tientallen arrestaties werden verricht en relschoppers kregen gebiedsverboden.

"In Amsterdam kennen we die oproepen ook", aldus de burgemeester. 'En deze hebben we twee keer kunnen onderscheppen. Een keer in Nieuw-West en een keer in Oost. Dat heeft ertoe geleid dat we met behulp van straatcoaches, politie en handhavers hebben kunnen voorkomen dat er iets is gebeurd."

STER reclame