Marengo-advocaten willen onderzoek naar Openbaar Ministerie: 'Eerlijk proces bedreigd'
De advocaten die betrokken zijn bij het liquidatieproces Marengo willen dat er door de rechters onderzoek wordt gedaan naar het handelen van het Openbaar Ministerie. "De advocaten in het grootste en belangrijkste strafproces ooit zijn in een nachtmerrie beland", zei advocaat Nico Meijering vandaag in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol. Het recht op een eerlijk proces van de verdachten wordt volgens hem ernstig bedreigd.
Zeventien verdachten staan terecht in het Marengo-proces, met Ridouan Taghi als hoofdverdachte. Zij worden beschuldigd van het plegen van een reeks liquidaties en pogingen daartoe.
In het proces is een aantal advocaten een hoofdrol gaan spelen. Zo hebben volgens justitie meerdere advocaten geheime informatie gelekt naar criminelen en kwam vorige week naar buiten dat Meijering vorig jaar op een reis naar Dubai is gevolgd door justitie.
Het OM had aanwijzingen dat Meijering daar een ontmoeting zou hebben met de toen nog voortvluchtige Taghi. De operatie had geheim moeten blijven, maar kwam via het AD toch naar buiten.
Om Rutte te citeren: je blijft met je poten van advocaten af. Dat geldt ook voor het Openbaar Ministerie.
"Er is sprake van crisis in de Marengo-opsporing. Om Rutte te citeren: je blijft met je poten van advocaten af. Dat geldt ook voor het OM", zei Meijering vandaag. "Advocaten moeten in vrijheid hun werk kunnen doen."
Volgens Meijerings kantoorgenoot Christian Flokstra is het tijd om betrokkenen en leidinggevenden te gaan horen. "Het onderzoek kan niet aan het OM worden overgelaten, want het gaat over het handelen van het OM zelf. De ontvankelijkheid van het OM komt hier om de hoek kijken."
Ze willen onder meer John Lucas horen, de hoofdofficier van justitie van het Landelijk Parket. Daarnaast willen ze ook dat de teamleider van het Marengo-onderzoek en de liaisonofficier in Dubai worden gehoord.
Ook willen de advocaten weten of het Openbaar Ministerie nog andere opsporingsmiddelen heeft ingezet, zoals het afluisteren of volgen van advocaten.
De advocaten van Nabil B. sloten zich aan bij het verzoek van de advocaten van de verdachten. "Want ook wij zijn advocaten in het Marengo-proces", aldus Onno de Jong.
Het OM denkt vier uur nodig te hebben voor een reactie op het verzoek van de advocaten. Die staat gepland voor de volgende zitting, op 3 september. Persofficier Ferry van Veghel: "Er zijn harde woorden gevallen vandaag. Die doen geen recht aan het handelen en de intenties van het OM."