NOS Nieuws

Wekdienst 25/8: hoger beroep tegen Mladic en debat over rellen Utrecht

Goedemorgen! Vandaag debatteert de Utrechtse gemeenteraad met burgemeester Den Oudsten over de rellen van de afgelopen tijd in de wijken Ondiep, Overvecht, Kanaleneiland en Zuilen. Ook vindt het hoger beroep in de strafzaak tegen de voormalige Bosnisch-Servische legerleider Mladic plaats.

Eerst het weer: vanmorgen neemt de bewolking snel toe, daarna kan het gaan regenen. Er staat een matige tot aan de kust harde zuidenwind en het wordt 17 tot 21 graden.

Ga je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de aangepaste dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Professionals in de evenementenbranche laten met 'menselijke' dominostenen in Den Haag zien wat er met ze gebeurt als ze geen aanvullende steun krijgen. Volgens de branche is sprake van 'code rood'. Deelnemers zijn daarom in het rood gekleed vandaag, samen willen ze het woord 'help' vormen.
  • De Utrechtse gemeenteraad debatteert met burgemeester Den Oudsten over de rellen van de afgelopen tijd in Ondiep, Overvecht, Kanaleneiland en Zuilen. In die wijken is het sinds anderhalve week onrustig. Bij de onlusten waren grote groepen jongeren betrokken.
  • Vandaag begint het hoger beroep in de strafzaak tegen de voormalige Bosnisch-Servische legerleider Mladic. Het Joegoslaviëtribunaal veroordeelde hem tot levenslang voor genocide (onder andere in Srebrenica) en misdaden tegen de menselijkheid.
  • De NPO presenteert het nieuwe televisieseizoen in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. De presentatie is vanaf 12.00 uur te volgen op NPO Start of via npo.nl/live.

Wat heb je gemist?

In Charlotte in de Amerikaanse staat North Carolina is de conventie van de Republikeinse Partij begonnen. Meerdere sprekers openden de partijbijeenkomst met een waarschuwing: als de Democraten aan de macht komen, dan dreigt de VS af te glijden naar chaos, anarchie en wetteloosheid. Alleen als president Trump wordt herkozen, behouden Amerikanen hun vrijheden en blijft het veilig in het land, luidde de kernboodschap.

Volgens sommige sprekers sluiten de Democraten de ogen voor rellen en razernij en vallen ze onder meer de vrijheid van meningsuiting en de rechtsstaat aan. De felste toespraak kwam misschien wel van Kimberly Guilfoyle, de vriendin van de zoon van president Trump. Zij waarschuwde dat het "socialistische" beleid van de Democraten de VS kapot zal maken. Volgens haar is Californië daarvan een voorbeeld. Ze noemde het "een staat van gebruikte naalden in parken". Saillant detail: haar ex-man is de huidige (Democratische) gouverneur van Californië.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Zo lang mogelijk wachten met je vakantie boeken naar Spanje, uiteindelijk op zondagmiddag een vliegticket boeken, maandag in het vliegtuig zitten en diezelfde middag te horen krijgen dat het land een oranje reisadvies krijgt. Het overkwam de Nederlandse Kirsten.

Bernou en haar vriendin Linsey waren al op Gran Canaria toen het reisadvies werd aangepast. Zij kunnen hun vakantie nog gewoon afmaken.

Bernou en haar vriendin op Gran Canaria

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl