EPA
NOS Nieuws

Wit-Rusland begint strafrechtelijk onderzoek naar oppositieraad

De autoriteiten in Wit-Rusland hebben een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar de Coördinatieraad, die de oppositie deze week heeft opgericht om een machtsoverdracht vreedzaam te laten verlopen.

Deelnemers aan de raad, onder wie oppositieleider Svetlana Tichanovskaja en Nobelprijswinnaar Svetlana Aleksijevitsj, worden beschuldigd van het ondermijnen van de nationale veiligheid.

Gisteren kondigde president Loekasjenko de gerechtelijke stappen al aan. "Er moet geen enkele vorm van wanorde meer zijn in Minsk", zei hij toen. Eerder noemde hij het oprichten van de overgangsraad een couppoging.

Raad eist nieuwe verkiezingen

In Wit-Rusland wordt massaal gedemonstreerd tegen de uitkomst van de presidentsverkiezingen. Volgens de officiële uitslag won president Loekasjenko met 80 procent, waarmee hij nog een termijn zou vastplakken aan zijn 26-jarige heerschappij.

De oppositieraad spreekt van grootschalige fraude en eist nieuwe verkiezingen, georganiseerd door een nieuwe kiesraad. Ook moet er een onafhankelijk onderzoek komen naar het neerslaan van de protesten, waarbij minstens drie doden en honderden gewonden vielen, en een schadevergoeding voor de slachtoffers.

Voor komende zondag staat opnieuw een massaprotest in Minsk gepland. Bij het protest van vorig weekend gingen enkele honderdduizenden mensen de straat op in de hoofdstad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl