Demonstranten zwaaien woensdag in Minsk met de lichtjes van hun telefoons
NOS Nieuws

Loekasjenko dreigt oppositie met strafvervolging en harder ingrijpen

President Loekasjenko heeft oppositieleiders vandaag strafrechtelijke vervolging in het vooruitzicht gesteld. Ook riep hij veiligheidstroepen op om harder op te treden tegen demonstranten, die wederom de straat op gingen, zij het veel minder massaal dan de afgelopen dagen.

"Er moet geen enkele vorm van wanorde meer zijn in Minsk", zei de autoritaire leider volgens staatspersbureau Belta. "De mensen zijn moe. Ze willen rust en vrede."

Aan het begin van de avond waren er echter nog geen tekenen dat de politie in actie kwam in de Wit-Russische hoofdstad. De laatste dagen bleven ordetroepen op de achtergrond bij de massale betogingen, hoewel er dinsdag wel enkele protesten werden beëindigd, waarbij tientallen mensen werden gearresteerd.

EU in actie

Tegelijkertijd haalde Loekasjenko opnieuw uit naar de EU. Hij beschuldigt de unie van het voeden en financieren van de onrust, die zijn 26-jarige heerschappij aan het wankelen heeft gebracht.

Vandaag besloot de Europese Unie de uitslag van de presidentsverkiezingen in Wit-Rusland niet te erkennen. EU-president Charles Michel maakte dat bekend na afloop van een top over de nasleep van de omstreden verkiezingen. De unie bereidt sancties voor tegen Loekasjenko en andere leden van het regime.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl