EPA
NOS NieuwsAangepast

Wit-Russen opnieuw de straat op, onduidelijkheid over aantal stakers

Opnieuw is Wit-Rusland vandaag het toneel van protesten en stakingen. Bij een gevangenis in Minsk waar politieke tegenstanders van president Loekasjenko vastzitten, staan honderden betogers. Ook bij fabrieken wordt gedemonstreerd.

Het is de tiende dag dat mensen de straat op gaan. Aanleiding is de verkiezingsuitslag, waarbij oppositieleider Svetlana Tichanovskaja volgens de autoriteiten 10 procent van de stemmen binnenhaalde, tegen 80 procent voor Loekasjenko. Ze stelt dat er op grote schaal is gefraudeerd en eist een hertelling en nieuwe verkiezingen.

"Over mijn lijk", zei de president daar gisteren over. Om de deur enkele uren later alsnog op een kier te zetten.

De oppositie is evenwel vastberaden om na 26 jaar een einde te maken aan de heerschappij van Loekasjenko. Om een machtsoverdracht vreedzaam te laten verlopen, heeft de oppositie een overgangsraad opgericht. Die kwam vandaag op een onbekende plek voor het eerst bijeen.

In een reactie zei Loekasjenko dat het neerkomt op een couppoging. Hij waarschuwde degenen die zitting nemen in de raad dat ze sancties kunnen verwachten.

Onverstoord door de massaprotesten deelde Loekasjenko vanochtend medailles uit aan meer dan 300 politiemensen voor hun "onberispelijke dienst" de afgelopen dagen. Duizenden betogers werden opgepakt en velen werden mishandeld.

Het harde ingrijpen en de omstreden verkiezingsuitslag leidt niet alleen tot grote protesten, maar ook tot een golf van stakingen die over het land trekt. De afgelopen dagen legden zelfs werknemers van staatsbedrijven het werk neer.

Loekasjenko werd gisteren bij een werkbezoek nog uitgejouwd:

"Ga weg!" Stakende werknemers jouwen president Loekasjenko uit

De regering heeft de directies van staatsbedrijven opgedragen om hun werknemers aan de afspraken te houden en anders disciplinaire maatregelen te nemen.

Het Duitse persbureau DPA stelt dat het erop lijkt dat dat decreet de machthebbers helpt. Er zou minder animo zijn om te staken bij de staatsbedrijven.

Andere westerse persbureaus schrijven juist dat er meer bedrijven meedoen met de staking. Zo valt de productie van een enorme potas-fabrikant het komende etmaal stil omdat het personeel is weggelopen.

Poetin belt met Europa

De Russische president Poetin heeft vandaag met zijn Franse collega Macron en met de Duitse bondskanselier Merkel gebeld. Tegen beiden zei hij volgens het Kremlin dat enige buitenlandse inmenging in Wit-Rusland onacceptabel is.

Merkel zei volgens haar kantoor dat ze wil dat de regering in Minsk stopt met het geweld, politieke gevangenen vrijlaat en om de tafel gaat met de oppositie.

Poetin sprak ook met EU-president Michel, die voor morgen een video-overleg heeft ingelast met de 27 regeringsleiders van de Europese Unie. De EU-leiders zullen daar hun steun uitspreken voor de oppositie en mogelijk sancties afkondigen tegen Loekasjenko's getrouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl