Demonstranten bij de tractorfabriek die president Loekasjenko bezocht AP

Op verschillende plekken in Wit-Rusland leggen mensen het werk neer uit protest tegen het regime van president Loekasjenko. Zo wordt er gedemonstreerd voor het gebouw van de staatszender in de hoofdstad Minsk en hebben stakende arbeiders uit verschillende fabrieken geprotesteerd buiten een tractorfabriek in Minsk waar de president vanochtend een werkbezoek bracht.

Tijdens zijn bezoek kwam Loekasjenko naar een open ruimte om - naar verluidt zorgvuldig op hun loyaliteit geselecteerde - werknemers toe te spreken. Die scandeerden "Aftreden!" De president antwoordde: "We hebben verkiezingen gehouden. Er komen geen nieuwe, over mijn lijk". De beelden werden opvallend genoeg uitgezonden door de Wit-Russische staatszender die tot gisteren elk protest verzweeg.

Loekasjenko werd bij zijn bezoek uitgejouwd:

President Loekasjenko uitgejouwd

Bij de Wit-Russische staatstelevisiezender werd vanochtend vroeg ook gestaakt; er was een onderbreking in de ochtendprogrammering:

Volgens onbevestigde berichten op Twitter hebben 600 werknemers van de staatsomroep een oproep tot staking ondertekend. Honderden sympathisanten voegden zich bij de betogers op straat voor het televisiegebouw.

In de straten van Minsk demonstreerden vanochtend zo'n 5000 stakers. In totaal zou bij zo'n dertig staatsondernemingen, waaronder ook het spoorbedrijf, het werk vandaag zijn neergelegd.

Andere opmerkelijke signalen van steun uit onverwachte hoek voor de oppositie: op de stoep van het ministerie van Buitenlandse Zaken protesteerden twee ambtenaren met een verklaring waarin Loekasjenko wordt beschuldigd van genocide tegen zijn eigen volk. En In de Slowaakse hoofdstad Bratislava verklaarde de Wit-Russische ambassadeur zich solidair met de oppositie in zijn land.

Later in de ochtend maakte Loekasjenko bekend dat hij bereid is de macht te delen en de grondwet daartoe te wijzigen, op voorwaarde dat de demonstraties stoppen. Voor later op de dag worden nog meer protesten verwacht in de hoofdstad.

Het internet in het land is sinds vanochtend zeer instabiel; het is niet langer mogelijk om rechtstreeks foto's en video's online te zetten.

Inmiddels meldt buurland Litouwen dat Wit-Rusland van plan is troepen naar het grensgebied te brengen voor een militaire oefening. De autoriteiten in Vilnius zeggen de oefening niet als een bedreiging te beschouwen. Daarom zal er niet op worden gereageerd.

Europese reactie

Woensdag overleggen de leiders van de EU-lidstaten over de situatie in Wit-Rusland, heeft Charles Michel, die het overleg zal leiden, bekendgemaakt. Vrijdag besloten de EU-landen al tot sancties tegen Wit-Russische functionarissen.

Een groot deel van het Europese Parlement erkent de verkiezingsuitslag niet en roept op tot nieuwe verkiezingen. Buitenlandminister Joseph Borrell verwierp de herverkiezing van Loekasjenko eerder ook al.

Nieuwe boodschap oppositieleider

In een nieuwe videoboodschap zei de Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja vanochtend dat ze klaar is om de leiding te nemen en de rust terug te brengen in het Oost-Europese land. Ze roept de leden van veiligheidstroepen en politiekorpsen op om president Loekasjenko's bevelen niet langer op te volgen maar de kant van de oppositie te kiezen.

Bekijk de boodschap van Tichanovskaja hier:

Tichanovskaja: 'Ik ben bereid verantwoordelijkheid te nemen'

Als ze nu besluiten zich aan te sluiten bij het verzet tegen het autoritaire staatshoofd, zal de bevolking hun het hardhandige optreden tegen de betogers vergeven, zegt Tichanovskaja. De oppositie in Wit-Rusland heeft iedereen opgeroepen om vandaag het werk neer te leggen.

In haar videoboodschap belooft Tichanovskaja dat ze, als ze het bestuur van het land overneemt, de politieke gevangenen zal vrijlaten en nieuwe verkiezingen zal uitschrijven.

Massale betogingen

Een dag na Loekasjenko's omstreden zege bij de presidentsverkiezingen van vorige week zondag week Tichanovskaja om veiligheidsredenen uit naar Litouwen. Sindsdien is haar aanhang dagelijks de straat op gegaan om te demonstreren tegen Loekasjenko en nieuwe verkiezingen te eisen.

Ze zijn ervan overtuigd dat Loekasjenko de uitslag heeft gemanipuleerd, en dat Tichanovskaja in werkelijkheid de meeste stemmen kreeg. Duizenden betogers zijn gearresteerd, mishandeld en opgesloten.

Gisteren vond in de hoofdstad Minsk de grootste demonstratie plaats, met 200.000 deelnemers. Opmerkelijk daarbij was dat de politie dit keer niet ingreep.

STER reclame