NOS Nieuws

Wekdienst 20/8: Raad Amsterdam terug van reces • Stille tocht Schilderswijk

Goedemorgen! De gemeenteraad in Amsterdam komt terug van reces, en in de Schilderswijk houden bewoners een stille tocht.

Vanochtend wordt het overal droog en breekt vanuit het zuiden de zon door. De temperatuur loopt snel op en later vanmiddag is het 27 tot 31 graden. Tegen die tijd kan er wel een lokale, maar pittige regen- of onweersbui ontstaan, met kans op hagel en windstoten.

Ga je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de aangepaste dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Amsterdamse gemeenteraad keert terug van reces om te praten over het stijgende aantal coronabesmettingen in de stad. Burgemeester Halsema heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om die in te dammen. Op korte termijn wordt het toezicht op de horeca en zalencentra aangescherpt. Ook krijgen overlastmeldingen meer prioriteit.
  • Bewoners uit de Haagse Schilderswijk lopen vanavond een stille tocht. Ze organiseren die als tegengeluid na de rellen van afgelopen week.
  • Minister Koolmees en minister Wiebes spreken vandaag met vakbonden en werkgeversverenigingen. Ze gaan het hebben over het coronavirus en de gevolgen voor de economie.

Wat heb je gemist?

Er meren dit jaar waarschijnlijk geen cruiseschepen meer aan in Nederland. Voor het hele jaar stonden er 282 schepen gepland, maar er kwamen er tot nu toe maar 11.

De havens van Amsterdam, IJmuiden en Rotterdam verwachten de rest van het jaar geen schepen meer vanwege corona. Begin dit jaar kwamen de cruises langzaam stil te liggen door de corona-uitbraak. Steden lopen daardoor veel inkomsten mis. Cruiseschepen mét passagiers genereren per aanleg een omzet van honderdduizenden euro's in onder meer toerisme en bevoorrading.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Een interne enquête onder VN-medewerkers over racisme, is een aantal leden in het verkeerde keelgat geschoten. In de vragenlijst, die naar duizenden werknemers is verstuurd, wordt onder meer de vraag gesteld hoe ze zichzelf zien. Een van de mogelijke antwoorden was 'geel', dat wordt beschouwd als een racistische term waarmee westerlingen ooit Aziaten aanduidden.

De VN gaat door het stof en heeft de enquête meteen offline gehaald. "We geven toe dat deze vragen fijngevoeliger geformuleerd hadden kunnen worden en zullen dit zo snel mogelijk rechtzetten", zegt een woordvoerder.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl