Leon Goretzka (Bayern München)
NOS VoetbalAangepast

Bevlogen Bayern-middenvelder Goretzka meer dan alleen voetballer

Hij behoort tot de minder in het oog springende spelers in het sterrenensemble van Bayern München, de Duitse 'Rekordmeister' die het vanavond in de halve finales van de Champions League opneemt tegen Olympique Lyonnais. Maar zowel binnen als buiten de lijnen druipt de intelligentie ervan af bij Leon Goretzka.

Zijn imposante biceps zorgde de afgelopen maanden voor veel gespreksstof in Duitsland. Vergelijkingen met stripfiguur Hulk waren ineens aan de orde van de dag. Tijdens de coronapauze had Goretzka duidelijk niet stilgezeten. Integendeel zelfs. Hij was aan de slag gegaan met een personal trainer en hing aan de gewichten. Met een ongekende transformatie tot gevolg.

De 25-jarige middenvelder kreeg bij de hervatting van de Bundesliga zijn kans in het elftal van de inmiddels bewierookte trainer Hansi Flick. Hij profiteerde optimaal Thiago's liesblessure en ging samen met Joshua Kimmich de machinekamer van Bayern vormen.

Diepgang

De rol van 'nummer 6' vulde Goretzka echter wel anders in. Hij zorgde voor meer diepgang in het spel van Bayern en dook regelmatig op in de zestien van de tegenstander. Zo maakte hij knappe goals tegen Eintracht Frankfurt, Bayer Leverkusen en Borussia Mönchengladbach.

Inmiddels is Goretzka niet meer weg te denken uit het elftal van Flick en door de naderende transfer van Thiago naar (waarschijnlijk) Liverpool lijkt de tandem Goretzka-Kimmich de komende jaren bij Bayern volop te blijven draaien.

Startkapitaal

Maar niet alleen binnen de lijnen laat Goretzka zijn brein werken. Ook op maatschappelijk gebied toont hij zijn betrokkenheid. Met Kimmich zette Goretzka in de strijd tegen het coronavirus het internetplatform WeKickCorona op. Getroffen instanties krijgen via die weg financiële hulp. Het startkapitaal van één miljoen euro kwam uit eigen zak.

Leon Goretzka (Bayern München)

"Als profvoetballers leiden we een bevoorrecht leven. We voelen ons verplicht om in deze zware tijden onze verantwoordelijkheid te nemen. Geven en elkaar helpen zien we als ons huidig motto", zo motiveerde het duo de reden om het platform in het leven te roepen. Inmiddels staat de teller qua donaties op meer dan vijf miljoen euro.

Voedselbanken

Onder andere voormalig concentratiekamp Auschwitz-Birkenau is met geld geholpen door Kimmich en Goretzka. Ook talloze voedselbanken hebben financiële ondersteuning gekregen. In totaal zijn al 480 projecten bijgestaan. Ook Klaas-Jan Huntelaar, oud-ploeggenoot van Goretzka bij Schalke 04, leverde een bijdrage aan het initiatief.

Daarnaast laat Goretzka regelmatig van zich horen op social media over maatschappelijke kwesties, zoals racisme. "Als ik als sporter veel bereikt heb, kan ik dat ook anders invullen dan alleen maar te laten zien wat voor mooie auto ik wel niet heb", liet hij eerder optekenen in Duitse media.

Vanavond (21.00 uur) tegen Lyon kruipt Goretzka weer in de huid van Hulk. De bevlogen middenvelder zou de komende jaren zomaar kunnen uitgroeien tot een van de bepalendste spelers bij Bayern München. Aan zijn persoonlijkheid zal het niet liggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl