Manuel Neuer (l) en Marc-André ter Stegen tijdens een training van Duitsland
NOS Voetbal

Barça-Bayern vormt nieuwe episode in Duitse keeperstwist

FC Barcelona-Bayern München, het is de kwartfinale van de Champions League waar het meest naar wordt uitgekeken. Internationale media zien het als een duel tussen topscorers Lionel Messi en Robert Lewandowski, terwijl in Nederland vooral het vizier is gericht op Barça-middenvelder Frenkie de Jong.

Maar in Duitsland gaat het over slechts één ding: het duel der doelmannen. Marc-André ter Stegen (Barcelona) versus Manuel Neuer (Bayern München).

De 34-jarige Neuer geldt bij 'die Mannschaft' al jaren als de onbetwiste nummer één, waardoor de 28-jarige Ter Stegen genoegen moet nemen met de reserverol bij de nationale ploeg. De verhoudingen staan op scherp sinds Ter Stegen vorig jaar openlijk aangaf "een beetje gek te worden" van die situatie en daarbij opmerkte dat hij onderhand een kans verdient.

"Oncollegiaal en niet slim", was de repliek van Neuer. De Bayern-keeper gooide nog wat extra olie op het vuur in een interview met het Duitse voetbaltijdschrift 11Freunde. "Welke trainer stelt niet zijn beste spelers op? Ik ben ervan overtuigd dat ik de beste ben", zei Neuer over de strijd met Ter Stegen.

  • NOS
    De statistieken van Manuel Neuer...
  • NOS
    ... en die van Marc-André ter Stegen.

Vanavond treffen de twee elkaar in de kwartfinales van de Champions League. "Een schitterende wedstrijd voor ons als oud-keepers", zegt Sander Westerveld. Hij herkent wel iets van de situatie waarin Ter Stegen verkeert bij de nationale ploeg.

"Ik wil mezelf absoluut niet met Ter Stegen vergelijken, laat dat duidelijk zijn", zegt Westerveld. "Maar de situatie doet me wel denken aan mij en Edwin van der Sar. Ik was een goede keeper, zat in de lift bij Liverpool en kwam voor mijn gevoel steeds dichter bij spelen in Oranje. Alleen Van der Sar was er ook. En die was beter."

Marc-André ter Stegen en Manuel Neuer stonden in 2015 ook tegenover elkaar in de Champions League

"Het is hetzelfde als keeper zijn in Spanje en je hebt Iker Casillas voor je. Of in Italië met Gianluigi Buffon. Dat is het probleem dat Ter Stegen heeft. Al zal hij echt het gevoel hebben dat hij minimaal gelijkwaardig is aan Neuer. Dat was bijvoorbeeld bij mij en Van der Sar niet het geval. Daarom kon ik de situatie makkelijker accepteren."

Volgens Westerveld zal Ter Stegen geduld moeten hebben, want het kan nooit lang meer duren voor er een wisseling van de wacht plaatsvindt in Duitsland. "Voor mij is Neuer momenteel de meest complete keeper van de wereld. Hij voldoet aan alle eisen waaraan een topkeeper moet voldoen. Maar ik denk dat Ter Stegen nu zó goed is, dat er een moment komt dat hij Neuer voorbijgaat."

Ook de Spaanse krant Mundo Deportivo gooit wat olie op het vuur

Voor bondscoach Joachim Löw behoort Manuel Neuer tot de belangrijkste spelers op weg naar het EK van komend jaar. Het is niet voor niets dat Neuer sinds 2016 de aanvoerdersband draagt in het elftal van Löw. De doelman van Bayern heeft daardoor nog een streepje voor, denkt Westerveld.

'Na het EK tijd voor Ter Stegen'

"Neuer heeft ervaring met de grote toernooien: EK's, WK's en Champions League. Dat zijn zo veel wedstrijden op hoog niveau, dat kan in grote wedstrijden het verschil maken. Op de belangrijke momenten wordt Neuer niet nerveus en staat hij er altijd."

Er zit voor Ter Stegen niets anders op dan het geduld bewaren en aantonen dat hij er klaar voor is, meent Westerveld. Als hij zelf nu zou moeten kiezen tussen beide keepers, zou hij ook voor Neuer gaan. "Ik zou zeggen: nog een jaartje. Neuer doet het EK en daarna is het echt tijd voor Ter Stegen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl