NOS Nieuws

Ook softwaregigant Oracle heeft interesse in TikTok

Ook de Amerikaanse softwaregigant Oracle is in gesprek met ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, om de Amerikaanse tak van de populaire Chinese app over te nemen. Naast de Amerikaanse activiteiten gaat het ook om die in Canada, Australië en Nieuw-Zeeland, schrijft de Financial Times.

De Amerikaanse president Trump dreigde eerder de app op zwart te zetten, tenzij een Amerikaanse koper zich meldt. Microsoft heeft bevestigd in gesprek te zijn met de app. Volgens ingewijden zou ook Twitter interesse hebben, schreef The Wall Street Journal.

Oracle heeft volgens de bronnen al andere partijen benaderd, waaronder investeerders General Atlantic en Sequoia Capital, om samen te werken aan een overnamevoorstel. Om hoeveel geld het gaat is niet duidelijk. Oracle heeft nog niet gereageerd op de berichtgeving.

Veiligheidsrisico

De VS ziet in TikTok een veiligheidsrisico; China zou via het moederbedrijf bij gebruikersdata van Amerikanen kunnen komen. Het bedrijf ontkent dat hier sprake van is, maar om die reden wil de VS dat moederbedrijf ByteDance afstand doet van de Amerikaanse activiteiten van TikTok.

In Nederland doet de Autoriteit Persoonsgegevens onderzoek naar de app, gericht op de vraag of TikTok "privacyvriendelijk is ontworpen en ingericht".

Uitstel

Trump tekende onlangs een decreet waarmee hij eist dat TikTok binnen negentig dagen de Amerikaanse werkzaamheden verkoopt en alle data van Amerikaanse gebruikers verwijdert, meldt CNBC. Daarmee is het mogelijke verbod op de app uitgesteld. Een week eerder zei Trump namelijk de handel met TikTok over 45 dagen te verbieden. Alleen bij verkoop aan een Amerikaanse bedrijf zou hij bereid zijn daarvan af te zien.

Tegelijk met het decreet tegen TikTok, kwam er ook één tegen het Chinese WeChat.

Een Nederlands collectief diende onlangs een massaclaim in tegen Amerikaanse techbedrijven, waaronder Oracle, schreef het FD. Ze worden beschuldigd van het op grote schaal verzamelen, verhandelen en daarmee misbruiken van persoonsgegevens van miljoenen Nederlanders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl