NOS NieuwsAangepast

Onderhandelingen TikTok verder onder druk door ban Trump

President Trump heeft met een decreet de druk op de onderhandelingen tussen Microsoft en het moederbedrijf van TikTok verder opgevoerd. Zakendoen met het Chinese Bytedance wordt over 45 dagen verboden, tenzij het de partijen lukt om voor die tijd tot een akkoord te komen.

Eerder zei Trump dat de app op 15 september, de dag van de deadline, uit de lucht zou gaan als er geen deal is. De precieze effecten van het decreet zijn vooralsnog onduidelijk. Een scenario waar rekening mee wordt gehouden, is dat de app niet meer te vinden is in de downloadwinkels van Apple en Google.

Microsoft bevestigde begin deze week dat er gesprekken zijn over een overname. Gisteren meldde de Financial Times op basis van bronnen dat, in tegenstelling tot wat de softwaremaker eerder zelf zei, het bedrijf kijkt of het de activiteiten van TikTok wereldwijd kan overnemen.

Amerikaanse gebruikersdata

Trump ziet TikTok als een veiligheidsrisico, de vrees is dat de Chinese overheid via ByteDance bij data van Amerikaanse gebruikers kan komen. Het bedrijf ontkent dit. De president waarschuwt in het bevel verder dat de app kan worden gebruikt voor desinformatiecampagnes van de Chinese Communistische Partij. Daarom moet de VS "agressieve maatregelen nemen tegen de eigenaren van TikTok om onze nationale veiligheid te beschermen", aldus de president.

In Nederland doet de Autoriteit Persoonsgegevens onderzoek naar de app, gericht op de vraag of TikTok "privacyvriendelijk is ontworpen en ingericht". TikTok heeft gisteren bekendgemaakt 420 miljoen euro te investeren in een datacenter in Ierland; de data van Europese gebruikers zal hier worden opgeslagen als de locatie operationeel is, begin 2022.

In een reactie laat TikTok weten geschokt te zijn door het decreet. "De regering besteedt geen aandacht aan feiten, dicteert voorwaarden voor een overeenkomst zonder juridisch proces en mengt zichzelf in onderhandelingen tussen private partijen." Daarmee refereert het bedrijf ook aan de manier waarop Trump zich bemoeit met de overnamegesprekken tussen de video-app en Microsoft.

Naast TikTok richt de Amerikaanse regering nu ook de pijlen op WeChat met een soortgelijk decreet; ook deze gaat over 45 dagen in. Trump zegt dat die app "automatisch enorme hoeveelheden informatie van zijn gebruikers vastlegt". Hiermee zou de Chinese Communistische Partij volgens hem toegang kunnen krijgen tot persoonlijke informatie van Amerikanen.

In tegenstelling tot videoapp TikTok, is deze app niet enorm populair in de VS. Het is wel een heel belangrijke dienst in China. Het is in beginsel een chat-app, maar in de app kunnen gebruikers via zogeheten 'mini-programma's' veel meer. Zo is het mogelijk om verzekeringen af te sluiten, reserveringen te plaatsen en af te rekenen.

Het moederbedrijf van WeChat, Tencent, dook na het nieuws op de beurs in Hongkong 10 procent naar beneden. De verliezen werden vervolgens ietwat goedgemaakt, maar stond vlak voor sluiting nog altijd flink in de min.

Belangrijk voor contact

De app is daarnaast belangrijk voor het contact tussen mensen en bedrijven in de VS en China. De analyse van Amerikaanse kranten is dan ook dat de potentiële impact van dit decreet groter kan zijn dan de maatregel tegen TikTok. De kans dat de videoapp op het moment van de deadline in september een deal heeft met een Amerikaans bedrijf, met Microsoft als de nu meest waarschijnlijke optie, is aanwezig. Voor WeChat geldt dat niet.

NOS Stories maakte een video over TikTok en zocht uit wat er bekend is over het algoritme.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl