Een gewonde wordt afgevoerd na de aanval op het Elite Hotel in Mogadishu
NOS NieuwsAangepast

Ten minste zestien doden bij aanval op hotel Mogadishu

Bij een terreuraanval op een hotel in de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn minstens zestien doden gevallen. Volgens het ministerie van Informatie zijn onder de doden in ieder geval vijf terroristen. Circa achttien gewonden zijn naar ziekenhuizen gebracht. Rond middernacht meldde de staatszender dat veiligheidstroepen de aanval hadden beëindigd.

De aanval op het Elite Hotel begon toen een auto vol explosieven de achtergevel bij het Lido Strand ramde en ontplofte. Na de explosie bestormden gewapende mannen het gebouw.

In de omgeving van het hotel klonken schoten:

Doden en gewonden bij aanslag op hotel in hoofdstad van Somalië

De aanvallers hielden hotelgasten in gijzeling. Volgens de staats-tv zijn 205 mensen ongedeerd uit het gebouw gehaald, nadat de aanval was beëindigd, "onder wie ministers, parlementariërs en burgers". Het nog nieuwe hotel is eigendom van een Somalisch parlementslid en is geliefd bij politici. Het geldt als een van de zwaarst beveiligde gebouwen in de Somalische hoofdstad.

De aanval is opgeëist door Al-Shabaab, dat verwant is aan al-Qaeda. Die organisatie is al meer dan tien jaar bezig met een gewapende opstand in Somalië. De terreurbeweging had op zijn hoogtepunt grote delen van het land in handen en beheerst nog altijd delen van het midden en het zuiden van Somalië. Al-Shabaab is uit Mogadishu verdreven door regeringstroepen en troepen van de Afrikaanse Unie, maar de beweging pleegt er nog steeds geregeld bomaanslagen en moorden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl