Vorige maand pleegde al-Shabaab nog een aanslag in de hoofdstad Mogadishu
NOS NieuwsAangepast

Tientallen doden bij aanslag al-Shabaab op hotel in Somalië

Bij een aanslag op een hotel in de Somalische havenstad Kismayo zijn 26 mensen gedood. De president van de regio zegt dat onder de slachtoffers behalve Somaliërs ook Amerikanen, een Brit, Kenianen en Tanzanianen zijn.

Onder de doden zijn twee journalisten uit Somalië, van wie er een ook de Canadese nationaliteit heeft. Er zijn ook tientallen gewonden.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door de islamitische terroristische beweging al-Shabaab. In het hotel was een bijeenkomst van politici aan de gang om de komende regionale verkiezingen te bespreken.

Autobom

Buiten het hotel werd eerst een autobom tot ontploffing gebracht, waarna terroristen gewapend het gebouw binnengingen. Correspondent Koert Lindijer spreekt van "een typische aanslag uit het draaiboek van al-Shabaab".

Na veertien uur geweervuur hadden de Somalische autoriteiten de situatie onder controle. Volgens een agent die Reuters sprak, zijn alle terroristen, een viertal, gedood.

Geregeld aanslagen

De Verenigde Naties hebben de aanslag in Kismayo scherp veroordeeld. De VN-chef in het Afrikaanse land heeft in een tweet zijn medeleven betuigd met de inwoners van de stad.

Het aan al-Qaida gelieerde al-Shabaab pleegt geregeld aanslagen op burgerdoelen, maar doet dat meestal noordelijker, bijvoorbeeld in de hoofdstad Mogadishu. Uit Kismayo, dat in het zuidoosten ligt, werd al-Shabaab in 2012 verdreven. "Dat ze juist daar nu een aanslag hebben gepleegd met 26 doden zullen ze dan ook zien als een groot succes", zegt correspondent Lindijer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl