Het SYL-hotel na de aanval van al-Shabaab in 2016
NOS NieuwsAangepast

Gewapende mannen bestormen hotel in Mogadishu

Zwaarbewapende mannen hebben in de Somalische hoofdstad Mogadishu een hotel bestormd. Kort daarna brak een gevecht uit met veiligheidstroepen, waarbij de vijf aanvallers volgens de politie zijn gedood. Of ze slachtoffers hebben gemaakt, is niet bekend. De aanval is opgeëist door de islamitische terreurgroep al-Shabaab.

"We dachten dat het collega's waren, maar ze begonnen granaten te gooien en op ons te schieten. Toen kwam het tot een vuurgevecht bij de ingang van het hotel", zegt een politieman tegen persbureau Reuters.

Eerder aangevallen

Het SYL-hotel ligt dicht bij het presidentieel paleis en is populair bij de Somalische elite. Dit hotel was vaker het doelwit van al-Shabaab. In 2016 kwamen bij een aanval tientallen mensen om het leven.

Al-Shabaab valt geregeld hotels in Mogadishu aan. Vaak gaat aan de bestorming een bomexplosie vooraf. In juli kwamen bij zo'n aanslag 26 mensen om. Toen ging het om vier aanvallers. Zij werden bij een gevecht met veiligheidstroepen gedood.

Al-Shabaab

Al-Shabaab is al jaren actief. In 2006 had het een groot deel van Somalië in handen, inclusief Mogadishu. Daar werden ze in 2011 verdreven door een legermacht van de Afrikaanse Unie. De terreurgroepering heeft nog altijd grote delen van Zuid- en Centraal-Somalië in handen.

Het Amerikaanse leger steunt het regeringsleger in de strijd tegen de terreurgroep. De Amerikanen voeren luchtaanvallen uit en leiden Somalische militairen op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl