NOS Wielrennen

Weening bij Trek terug in het peloton: 'Blij dat ik de kans heb gekregen'

"Mooi om er weer bij te zijn", constateert Pieter Weening. De in april 39 jaar geworden wielrenner leek vorig jaar september bij de WK in Yorkshire zijn laatste wedstrijd te hebben gereden. Geen slechte koers om afscheid te nemen van het wielrennen natuurlijk.

Maar Weening wilde helemaal nog niet stoppen. "Als het lichamelijk goed gaat en je hebt nog zin om te trainen, waarom zou je dan stoppen? Ik ben blij dat ik nog de kans bij deze mannen heb gekregen."

Weening: 'Als je een jaar niet gekoerst hebt, is het wel even wennen weer'

De mannen van Trek-Segafredo dus, de Amerikaanse wielerploeg die Weening oppikte toen hij na het opheffen van Roompot zonder werk was komen te zitten. "Eind vorig jaar had ik al contact met ze. En uiteindelijk is het ook goedgekomen. Ik zou normaal al in maart hebben gereden. Maar toen kwam de corona om de hoek natuurlijk."

En nu is hij actief in het Critérium du Dauphiné. "De eerste etappekoers weer dit jaar. Vanaf februari ben ik goed aan het trainen, maar ik merk dat als je bijna een jaar niet hebt gekoerst, het toch weer even wennen is. Je kunt in een training wel diepgaan, maar in een wedstrijd is dat toch anders."

Pieter Weening bij de start van het Critérium du Dauphiné

Weening rijdt in dienst van Trek-kopman Richie Porte, die straks in de Tour de France hoopt te vlammen. "Richie is volop bezig om zijn Tour-conditie aan te scherpen, maar hij is goed in vorm. Hij rijdt gewoon makkelijk. Ik denk wel dat hij dat hier ook wil verzilveren. We gaan proberen hem goed in stelling te brengen, zodat hij voor zijn kans kan gaan."

De Ronde van Frankrijk is voor Weening, die in 2005 nog een Touretappe won, dit jaar niet weggelegd. Hij focust zich op de Ronde van Italië, waarin hij overigens ook al twee keer een dagsucces boekte (2011 en 2014) en zelfs enkele dagen de roze leiderstrui droeg.

Pieter Weening in de roze leiderstrui in de Giro van 2011

"Ik rijd het NK volgende week, maar verder is het eigenlijk een volledig Italiaans programma, met onder andere Tirreno-Adriatico. Alles in voorbereiding op de Giro in oktober."

Ondertussen geniet hij wel van de tweestrijd tussen de grootmachten Jumbo-Visma en Ineos. "Mooi om te zien. Ik denk wel dat het een voordeel is voor de rest van het peloton, omdat die twee straks toch naar elkaar gaan kijken. Het is ook nog afwachten wie er het beste heeft gepiekt. De Dauphiné is leuk, maar het moet straks gebeuren in de Tour."

Weening: 'Succes van Jumbo-Visma is goed voor peloton'

Of hij volgend seizoen ook nog in het profpeloton terug te vinden is, kan Weening nog niet zeggen. "Nu eerst drie maandjes volle bak en er het beste van proberen te maken. De sfeer in de ploeg is heel goed, maar ik moet kijken of ik zelf de benen nog terugvind. Ik weet het nog niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl