NOS Wielrennen

Routinier Weening (39) keert terug in WorldTour bij Trek-Segafredo

Op zijn 39ste keert Pieter Weening terug in de WorldTour. De wielrenner uit het Friese Harkema, in het verleden goed voor etappezeges in de Tour de France en de Giro d'Italia, heeft een contract getekend tot het einde van dit jaar bij Trek-Segafredo.

De loopbaan van Weening leek als een nachtkaars uit te gaan toen zijn ploeg Roompot eind 2019 ophield te bestaan. Trek-Segafredo, waar Vincenzo Nibali, Bauke Mollema, Richie Porte en wereldkampioen Mads Pedersen de kopmannen zijn, zocht echter een ervaren knecht voor de etappekoersen en heeft die routinier nu in de persoon van Weening in huis.

Enkele weken geleden werd Weening al in het tenue van Trek gesignaleerd tijdens trainingen. "In februari hebben we voor het eerst contact opgenomen met Pieter", bevestigt Luca Guarcilena, manager van de Amerikaanse formatie. "De Covid-19 pandemie heeft het proces vertraagd, maar ondanks de turbulente tijd voor het wielrennen waren we vastbesloten om ons aan onze belofte te houden."

Bauke Mollema verheugt zich op het weerzien met Weening, zo laat hij weten via Instagram.

Behalve een weerzien met Mollema betekent Weenings overgang ook een hernieuwde kennismaking met ploegleider Steven de Jongh, met wie hij in 2004 en 2005 bij Rabobank al samen reed. Ook Koen de Kort is actief bij Trek.

Millimetersprint

Het grote publiek raakte bekend met de steevast op een groot verzet klimmende Weening toen hij in de Tour de France van 2005 in een pittige etappe in de Vogezen Andreas Klöden versloeg in een millimetersprint.

Ook won Weening nog twee fraaie ritten in de Giro d'Italia. Na zijn zege in 2011 droeg hij bovendien vier dagen de roze trui.

Stabiel en sterk

Weening begon zijn profloopbaan in 2004 bij Rabobank. In 2011 tekende hij bij het Australische Orica-Greenedge, waar hij vier seizoenen zou blijven.

Daarna deed Weening een stapje terug en werd een van de blikvangers van de continentale Roompot-formatie. In 2016 zorgde hij met etappewinst in de Ronde van Zwitserland voor de eerste WorldTour-zege van zijn ploeg.

Ook boekte hij nog fraaie zeges in onder meer de Ronde van Oostenrijk, de Ronde van Luxemburg en de Ronde van Noorwegen. Zijn stabiele prestaties leverden hem afgelopen najaar nog een selectie op bij het WK in Yorkshire.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl