Roompot tijdens de Eneco Tour in 2015
NOS Wielrennen

Doek valt voor wielerploeg Roompot, elf renners op straat

Het doek is gevallen voor Roompot-Charles. De wielerploeg is er niet in geslaagd om een nieuwe hoofdsponsor te vinden voor 2020. "We hakken nu de knoop door", zegt manager Michael Zijlaard tegen de NOS.

"Er liepen nog wat lijntjes, ik heb nog een staatslot gekocht, maar we moeten realistisch zijn en zeggen: het gaat niet meer lukken." Het personeel is vrijdagochtend ingelicht.

Op 23 juli maakte Roompot Vakanties bekend uit het wielrennen te stappen. De formatie van Zijlaard en mede-oprichters Michael Boogerd, Erik Breukink en Jean-Paul van Poppel ging halsoverkop op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor, maar deelde de achttien renners en het personeel ook meteen mee dat ze op zoek mochten naar een nieuwe werkgever.

Boom, Van Schip

Zeven van die achttien renners hebben inmiddels een nieuw team gevonden, maar renners als Lars Boom, Jan-Willem van Schip en Pieter Weening zijn nog zoekende. "Sommigen hebben al wel contacten her en der, maar zijn nog niet zeker van een nieuw team."

Jan-Willem van Schip

Er is berusting bij Zijlaard, maar de manager is ook vooral trots op wat hij met zijn team heeft opgebouwd. "We willen positief terugkijken en de mooie herinneringen meenemen."

De ploeg stapte in 2015 de wielersport in met een volledig Nederlands profiel. Jonge talenten en geroutineerde profs die elders buiten de boot vielen, kregen een kans bij Roompot Oranje Peloton. In het eerste jaar was één van die talenten de 21-jarige Dylan Groenewegen. Met hem werden in het eerste jaar de eerste overwinningen geboekt, alvorens hij al snel de overstap naar Lotto-Jumbo maakte.

Routiniers als Johnny Hoogerland, Boom en Weening sloten zich later ook aan bij Roompot, dat gemiddeld vijf zeges per jaar boekte. Maar het was vooral de manier van koersen waarmee Roompot naam maakte; in praktisch elke wedstrijd kozen de oranjehemden vroeg de aanval en zaten ze in de kopgroep van de dag.

Vijf jaar Roompot: van Groenewegen tot Weening

De laatste kilometers worden gemaakt op dinsdag 15 oktober, met de eendagswedstrijd in het Belgische Putte-Kapellen. Zijlaard: "Misschien geven ze ons dan wat ruimte, dat we een keer met z'n allen in de vroege vlucht zitten."

Ploegleider Erik Breukink is dan al afgezwaaid. "Volgende week zondag is Parijs-Tours mijn laatste race. Jammer dat het ophoudt. We hebben een leuke ploeg gehad altijd."

"Als ik terugkijk op de afgelopen vijf jaar, dan springt de zege van Pieter Weening in de Ronde van Zwitserland er wel uit. Een overwinning op het hoogste niveau. En het eerste jaar met Dylan, die je vervolgens ziet uitgroeien tot wereldsprinter. Ook de zeges van Taco van der Hoorn waren speciaal, in de eendagswedstrijd Schaal Sels maar ook in de BinckBank Tour."

2021?

Zijlaard zet de deur voor 2021 wel weer open. "Er zijn veel co-sponsoren die zo weer in zee gaan met ons, zodra we een nieuwe hoofdsponsor hebben gevonden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl