PVV-leider Wilders en leden van het kabinet gisteren bij het coronadebat ANP

Groenlinks, PvdA, SP en PVV willen dat het coronadebat zo snel mogelijk wordt heropend, om alsnog over een PVV-motie voor het zorgpersoneel te stemmen.

Gisteravond kon die hoofdelijke stemming niet doorgaan, omdat een aantal Kamerleden van de regeringspartijen de Tweede Kamer verliet. Daardoor waren er niet genoeg parlementariërs om te stemmen over het plan om zorgpersoneel structureel een forse loonsverhoging te geven. Als de oppositie haar zin krijgt, gaat de hoofdelijke stemming dinsdag alsnog door. Er is wel een meerderheid van 76 nodig voor heropening van het debat, dus een van de regeringspartijen moet het plan steunen.

Kamervoorzitter Arib zei dat de afloop van het debat gisteren "er een beetje chaotisch uitzag". Ze noemt de gang van zaken heel vervelend en niet goed voor het aanzien van de Kamer. Volgens haar hadden Kamerleden die niet wilden meedoen aan de stemming dat moeten uitleggen in het debat.

Kijk hier terug hoe het debat gisteravond eindigde.

Tumult aan het eind van het debat: 'de coalitie is letterlijk weggerend'

Zorgbonden noemen het weglopen een 'gênante vertoning'. "Zorgmedewerkers zijn teleurgesteld in de politiek als het gaat om de waardering van hun vak. Er wordt veel gezegd en geapplaudisseerd, maar op het moment dat de politiek iets kan betekenen is er niemand thuis", zegt een woordvoerder van zorgvakbond NU'91.

STER reclame